Рицари и трубадури в двора на Боянската църква

Знаем, че като малък си обичал да четеш легендите за крал Артур и си препускал мислено на кръстоносни походи. Или си се впечатлявал от историите за вещици и Черната чума. Или си потъвал в приказките за рицари, бедни селяни, инквизитори или пък изкуствата на Средновековието. Знаем, че обичаш такива филми и книги. А какво ще кажеш да видиш част от тези неща на живо?


Средновековно общество Modus Vivendi те кани този уикенд, 5 и 6 юли в най-адекватното място - двора на средновековната Боянска църква на първия Софийски средновековен панаир, който ще се провежда целодневно двата дни и то напълно безплатно. Какво ще видиш ли?

Експозиции
Ще можеш да разгледаш всякакво въоръжение, снаряжение и доспехи от България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна и Северна Европа, Латинската империя и кръстоносните държави в Близкия Изток. Ще наблюдаваш сечене на монети, като ще има сувенирни копия на български и латински такива от XII-XIII в. Един сборен музей на открито. А сред десетките сергии и павилиони ще можеш да си избереш всевъзможни сувенири и реплики на средновековни стоки, както и много образователна литература.

Демонстрации

Разбира се, Средновековието е било доста размирно време. Затова са предвидени демонстрации и семинари по разпространените тогава бойни умения. Представи си тръпката от стрелбата с лък, турнирите, двубоите с оръжия или ръкопашен бой. А в мирно време майсторите са се занимавали с книговезане и преписи, тъкане, бродиране, земеделие, изработка на различни сечива. Правели са се всякакви предмети за бита или тежки оръжия, брони и ризници. Да не говорим, че организаторите няма да те оставят гладен и ще можеш да дегустираш средновековни напитки и лакомства по автентични рецепти от Западна Европа и Византия.

Музика
Къде без музика! Едни от най-приятните български етно и уърлд проекти ще свирят на Средновековния панаир. Още сутринта в събота ще чуеш Der Dudelgeist, които използват средновековна западноевропейска гайда, български тъпан и персийски даф. Saltarello пък представят Западноевропейска музика от XIII-XIV в. В програмата блести и името на Eriney, с които доскоро пееше и прекрасната Деница Серафимова от Irfan. Те свирят красив неофолк, в който смесват влияния от средновековната музика на Западна Европа и Ориента. Ще чуеш и Ambient Folklore, отново тематичен музикален проект, както и дуото Bass Dance.



Източник: sofialive.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини