Кутев: С Борисов да поемем отговорност за банковата паника

Депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че не се чувства виновен за банковата паника и е последният, който може да е обвиняван, но е готов да поеме отговорност.
"В края на краищата, ако трябва да поема отговорността, заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото те имаха бая по-сериозни изказвания от моите, ако аз ще трябва да съм отговорен за това, дето се вика, мога да поема отговорност", отвърна Кутев на журналистически въпрос.

Миналата седмица, ден преди от БНБ и МВР да обявят, че има организирана атака срещу Първа инвестиционна банка, депутът заяви в телевизионни интервюта, че "някой се опитва да събори и следваща банка (след КТБ - б.р.), дори валутния борд опитва да събори, държавата да събори, някой го прави целенасочено".

Заради това изказване от сдружение "Природата за хората", близко до Цеко Минев - акционер в ПИБ, сезираха прокуратурата и ДАНС, че Кутев е извършил престъпление против България, свързано с паричната и кредитна система на страната.

В деня, в който банковата криза се разрази, пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

"Няма как да говоря за сигурност - с премиер Орешарски и това недоразумение Чобанов. Като той каже, че системата е стабилна, това значи хората бързо да си теглят парите".Той заяви, че за стабилизиране на банковата система трябва да се вземе заем от 5-6 милиарда лева, "да обявяват банкрут и да викат МВФ", а премиерът и финансовият министър да бъдат веднага сменени.

Петър Чобанов отвърна, че "свръхемоционалните политически послания" на Борисов водят до дестабилизация на държавата.

Външният министър Кристиан Вигенин пък попита във Фейсбук:

"Прокуратурата и ДАНС разследват кой атакува банковата система. Сериозно ли не знаят? Могат да започнат от Борисов - прави го систематично всеки ден в последните седмици. Не банки, политици трябва да са под особен надзор!"

Междувременно се разбра, че в ДАНС е подаден анонимен сигнал срещу лидера на ГЕРБ, а бившият военен министър Николай Цонев сезира прокуратурата, че той разпространява неверни сигнали за срив в банковата система. Сега Цонев е в гражданско обединение „Движение за справедливост – РПГ.

Бойко Борисов обаче отхвърли тези обвинения с думите:

„Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, Асоциацията на банките да кажат дали тази седмица не са разчитали на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система".

Днес бившият премиер отново опита да защити честта си, като заяви, че БСП се държат сякаш не са довели до всичко това. Той призова да не забравят, че в петък Сергей Станишев го е молил да разговаря с управителя на БНБ Иван Искров и да прати свои експерти там.

По повод скандала Румен Петков пък заяви, че някой трябва да отговори дали държавата е теглила пари от КТБ, защото ако е така, тя ще се окаже автор на покушението срещу банката. По думите му ДАНС трябва да арестува главния прокурор, защото той създал паниката с обиските на фирми, свързани с КТБ.

Днес вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че службите са действали много бързо и това е успокоило обстановката. Възможно било тази седмица да има още задържани. Вицепремиерът добави, че подкрепя тежки наказания за подобни деяния.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини