Подадоха сигнал срещу Антон Кутев заради изказване за банките

НГС „Природата за хората“ подаде сигнал срещу депутата от БСП Антон Кутев до главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев за престъпление против Република България, свързано с паричната и кредитна система на страната. Това се казва в официално прессъобщение изпратено от Филип Цанов, член на управителния съвет на „Природата за хората“.

Лишаването от свобода, съгласно НК за това престъпление е от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи, каквато е настоящата масова психоза и паника в населението свързана със спестяванията на гражданите в банките лишаването от свобода е от 5 до 15 години. В сигнала настояваме незабавно да започне проверка на Главна прокуратура и ДАНС срещу депутата Антон Костадинов Кутев , сваляне на депутатския му имунитет и подвеждането му под наказателна отговорност, пише още в съобщението.

Поводът е участието на депутата Кутев на 25.06.2014г. в студиото на предаването „Здравей, България” по НОВА ТВ, където той прави следното изявление цитираме: „Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам”...

Според НГС „Природата за хората“ използването на национален ефир за създаване на затруднения в работата на банковата система и финансовата стабилност на държавата е престъпление съгласно Наказателния кодекс:

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА

Раздел III

Диверсия и вредителство по Член 107. Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство,паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини