Депутатите предоляха ветото върху новия закон за МВР

Парламентът успя да преодолее ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от закона за МВР с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".Дебатът беше белязан от припомняния и реплики към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за ефективната му четири годишна присъди, а той от своя страна обвини управляващите, че са превърнали системата за сигурност в слуга на депутата от ДПС Делян Пеевски (бел. ред. който беше за три дни шеф на ДАНС), че БСП служат на организирана престъпност. БСП и ГЕРБ се замеряха и с обвинения в полицейщина, а представители на "Атака" на няколко пъти правеха изявления, че подкрепят закона.

Разглеждането беше включено като първа точка в програмата на депутатите по предложение на Красимир Янков от БСП.Според първоначалната седмична програма на парламента ветото трябваше да се обсъди и гласува вчера.Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви война и се закани за "реваншизъм до дупка", вбесен от това, че БСП, ДПС и "Атака" не спазили договорките на Консултативния съвет за национална сигурност при президента парламентът да разглежда до края само приоритетни закони, по които има консенсус между групите. Той не присъства в залата по време на дебата, а в кулоарите заяви, че заради поведението на управляващите ГЕРБ няма да учеастват в консултациите за избори.

От БСП обаче смятат, че ветото не е законодателна инициатива, а процедура, за която има срокове и те трябва да се спазят. От ГЕРБ се опитаха да вкарат и точката за промените в Наказателния кодекс (НК), която вчера беше оттеглена, но предложението им не беше прието.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини