Пеевски: Василев да каже къде са парите, раздадени на фирми - пощенски кутии

Публичният сблъсък между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев от сряда вечер е във фазата двамата да си разменят вече директно обвинения.След като Би Ти Ви започна да излъчва на части интервю на Василев, направено във Виена, Пеевски се включва пред други медии, за да го опровергава и да му отговаря.

В сутрешния блок на Би Ти Ви днес Цветан Василев обясни, че"марионетки" на Пеевски разпределят държавни поръчки и че формално Делян Пеевски не е длъжник на Корпоративна търговска банка, но има набор от фирми, обслужвани от нея, със скрит краен собственик, които бойкотират банката и не обслужват задълженията си. Василев  не скри, че знае, че реалният им собственик е Пеевски.

На това депутатът от ДПС отговори веднага пред агенция ПИК, че "удобното оправдание "Пеевски" отново се използва за прикриване и смачкване на проблеми и въпроси, на които самият г-н Василев дължи отговор. А най-важният въпрос е:

как и защо управляваната от него банка е отпуснала кредити, десетки пъти надвишаващи допустимото по закон, на фирми - пощенски кутии

Нека г-н Василев признае как е отпуснал тези кредити за милиард и нещо на подставени лица, а не да сипе лъжи в медийното пространство, че някой друг ползва подставени лица. Това е опасен синдром. Както вече обявих, депозирал съм писмо до КТБ, в което настоявам за извинение".

Пеевски отново отрича, че има кредити към банката, и заявява, че тези "на фирми на моето семейство се обслужват редовно".

Той отрича твърденията, че е злоупотребявал с името на Василев и казва:

"нямам такава практика, пак се е объркал"

И отново настоява, че "както аз, така и българите чакаме отговора - къде се парите, раздадени на фирми без дейност - пощенски кутии. И Василев е длъжен да даде този отговор, а не да хвърля обвинения на посоки, панически, за да покрие своята собствена вина. Както и да пробутва пред медиите платени клакьори на заплата, за да симулира всенародна подкрепа за себе си". (Пеевски явно има предвид гражданския комитет, който се появи, оглавяван от Влади Въргала, в защита на банкера Василев - бел. ред.)

За това, че прокуратурата прекрати разследването на хората, които депутът наричаше "моите убийци", той отново атакува вестник "Капитал" (в медията от години излизат всички разследвания за Пеевски и Василев, както и за влиянието им върху институциите - бел. ред.). "Вчера окончателно се срути изгражданата опорна точна от кръга "Капитал", че аз съм шефът на съдебната система. Прокуратурата оттегли обжалването за хората, обвинени за мои убийци.

Тези хора, за които дори прокуратурата призна, че са ме следили, със сигурност не да ми направят нещо добро, са на свобода

Видя се, че влиянието ми в съдебната система е "голямо". За 13 години не чух нито едно истинско обвинение срещу себе си. Подплатено с факти, доказателства. Само някой рекъл, някой казал... Така ме омаскаряват вече 13 години - без факти и доказателства, персони с користни бизнес и политически цели", твърди Пеевски.

Конфликтът между двамата стана публичен преди седмица, когато започнаха проверки на фирми, свързани с Цветан Василев, а трима души бяха задържани в разследване, че банкерът е поръчал убийството на Пеевски.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини