Йотингер смекчи позицията си за ”Южен поток”

Европейската комисия може да подкрепи руския проект за газопровод Южен поток, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Изненадващото смекчаване на позицията идва дни след силния натиск, който бе оказан от ЕК срещу България проектът да бъде спрян. От ЕС започнаха наказателна процедура срещу България, а премиерът Пламен Орешарски обяви, че се спират всички дейности по "Южен поток" на българска територия.

"Към този момент този проект нарушава европейското законодателство, но (ако бъдат отстранени нарушенията) аз мога да подкрепя този проект, изтъкна Йотингер, който миналата седмица обяви, че преговорите между ЕК и Русия за проекта са спрени.

Йотингер обяви, че преговорите ще бъдат възстановени при първа възможност.

Основните притеснения на ЕК били за процедурите по определяне на "Южен поток България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от "Южен поток България" поръчки.

"Южен поток" и руско-украинският газов спор

Часове преди изяврението на Йотингер Русия въведе режим на предплащане на доставките на газ за Украйна.
"Газпром" държи да бъдат платени 4,458 милиарда долара - 1,451 милиарда долара за периода ноември-декември 2013 г. и 3,007 милиарда долара за април-май 2014 г.

Йотингер заяви, че Украйна смята да изпълни транзитните си задължения за доставка на газ за Европейския съюз. Същевременно той изрази увереност, че Русия ще изпълни своите газови ангажименти към ЕС.

Еврокомисарят отбеляза обаче, че ЕС може да има проблем, ако не напълни газовите си хранилища, вкл. в Украйна, и призова Русия да преразгледа компромисното предложение на ЕС евентуално с малки корекции.

Предложението на ЕК включва понижаване на цената за газ за летния период – 300 долара за 1000 куб. м и 385 долара за зимния период, както и създаване на "междинна цена" - 326 долара.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини