БСП и ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване. Преглед на печата

Вот.

"Дума":

БСП и ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване

БСП и ГЕРБ се обявиха за въвеждането на задължително гласуване. За властта е нужна легитимност, но за това са нужни законодателни и конституционни промени, които да въведат задължително гласуване на българските граждани, заяви Сергей Станишев. Само по този начин всички българи ще поемат съдбата на страната ни в ръцете си, подчерта той. Лидерът на БСП обяви, че започва политически консултации за датата на предсрочните избори.
Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава едно управление е най-представително, поясни Бойко Борисов. Той обясни, че задължителният вот предполага висока избирателна активност. Малко по-късно обаче в официална позиция на партията се оказа, че ГЕРБ били за провеждане на референдум за задължителното гласуване, заедно с предсрочните избори.
Не искам да вярвам, че с искането си за задължително гласуване Сергей Станишев си отмъщава на ДПС, коментира Лютви Местан. Той призна, че не драматизира подобна идея, но не я подкрепя.

Заем.

"Стандарт":

Гласуваха за минути заема от €1,49 млрд.

Ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми, каза министърът на финансите Петър Чобанов, след като парламентът одобри пускането на нова емисия облигации в размер до 1,493 млрд. евро ФОТО Михаил Кършовски
Парламентът гласува за броени минути емисията на нов държавен дълг в размер до 1,493 млрд. евро. 108 депутати гласуваха "за", 38 "против" и 4-ма "въздържали се". Книжата скоро ще бъдат пуснати на международните пазари. Средствата, които ще бъдат получени при пласирането на ценните книжа, са предназначени основно за предстоящите плащания в размер на $1,086 млрд. в началото на 2015 г. на падежа на глобалните облигации, емитирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев. Със средства от емисията ще се покрие и бюджетният дефицит за настоящата година.

Доходи.

"Стандарт":

Министрите спестили 1/2 милион

Близо половин милион лева са спестили 17-те министри от кабинета заедно с премиера през 2013 г. Това показват декларациите им пред Сметната палата за имотното им състояние.
За една година премиерът Пламен Орешарски заедно със съпругата си Елка са увеличили спестяванията си в банка с 12 хил. евро. Средствата са от заплати и лихви. Преди година премиерската двойка декларира влогове за 170 000 евро. От лекциите си в УНСС премиерът е получил през миналата година близо 12 000 лв. Орешарски е декларирал остатък от лизингово задължение за автомобил в размер на 2400 лв.
Вицепремиерът Даниела Бобева е подала празна декларация. Другият вице - Зинаида Златанова, която е и правосъден министър, е декларирала влог 18 424 лв. от заплати и наеми.

Мярка.

"Монитор":

Убиецът на Паоло под домашен арест

Бизнесменът Георги Сапунджиев, който прегази в пешеходната зона на Стара Загора 4-годишния Паоло, се измъкна от килията и ще остане под домашен арест, докато тече разследването срещу него. Това реши вчера състав на Окръжния съд в Стара Загора. Сапунджиев беше доведен в съда с верига на краката. Той пристигна облечен с анцуг и ниско наведена глава, без да отговори на нито един журналистически въпрос. Преди магистратите да произнесат своето определение, защита на бизнесмена заяви, че Сапунджиев може да оглушее.

Удавници.

"Труд":

Спасиха удавница, докато търсят изчезналото момиче във Варна

30-годишна варненка спасиха екипите, които от два дни търсят тялото на изчезнало в морето момиче.
Въпреки лекия дъждец рано следобед жената пристигнала на плажа между Първа и Втора буна, съблякла се и се гмурнала в морето. Погълнала обаче вода и започнала да маха отчаяно. Спасители я видели и успели да я извлекат навреме на брега.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини