Борисов: Който подкрепя кабинета е съучастник в катастрофата

Препоръките на ЕК са тежки обвинения за несправяне и всички, които подкрепят това правителство, са съучастници в катастрофата на държавата, обяви Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ даде пресконференция, ден след като ЕК издаде шест препоръки за България - за бюджета, пенсионната система, заетостта, образованието, бизнеса и енергетиката, и започна наказателна процедура заради проекта "Южен поток".

Според бившия премиер в следващите години страната ни ще плаща огромни пари заради политиката на кабинета "Орешарски" и който и да дойде на власт, няма да може да направи вече нищо. Това е катастрофата, обясни той, цитиран от БТА.

„Когато дойде един такъв материал от ЕК, надявам се повече хода да го чуят. Езикът на европейците се отличава от нашия. Когато искат да кажат, че една система е неефективна - те правят мониторинг”, добави Борисов, цитиран от "Фокус".Той предупреди, че новият заем от 3 млрд. лв., който управляващите се канят да вземат, ще "ни доубие". Очакванията били за понижение на кредитния рейтинг на страната още в близките дни.

Лидерът на ГЕРБ обвини управляващите, че са "набутали в най-задния двор на ЕК един готов проект като "Южен поток".

"Аз щях да съм го подписал още миналата година, затова се бяхме разбрали и с президента Путин. Защо бе, Орешарски, даде на Стойнев да прави този конкурс?", попита задочно той премиера във връзка с търга за изпълнител на проекта.

Делян Добрев, който участва в пресконференцията, обяви, че очаква още една наказателна процедура, свързана с достъпа на трети държави до газопровода.От ГЕРБ отчитат и лоша работа на приходните агенции. Към 30 април се наблюдава трайна тенденция за влошаване на приходите, увеличаване на разходите и на дефицита, обясни Менда Стоянова. По думите й за 4 месеца дефицитът е изразходван 60 на сто, разходите продължават да растат, а правителството води България към срив.

Според нея с препоръките си ЕК казва, че управляващите се отказват от реформи или има връщане назад в шестте области.

Бойко Борисов смята, че няма смисъл да се свика КСНС при президента заради финансова дупка от над 10 млрд. лв., както поиска Реформаторският блок.

"Сега Сергей Станишев иска услужливо да прехвърли вината върху кабинета. Защо той като мандатоносител не стана премиер, да подреди министрите и да "кара, докъдето може". Не виждам какво ще реши КСНС - те са си го решили вече", добави Борисов.

От ГЕРБ разкритикуваха още здравната и пенсионната реформа, както и политиката по еврофондовете и регионалната политика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини