Пеевски бил заличен като евродепутат по специална процедура

Делян Пеевски е заличен като евродепутат по специална процедура, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Пеевски се отказа от поста в нощта след изборите.
Делян Пеевски беше втори в листата на ДПС за евровота. ЦИК не го обяви за евродепутат след негово заявление, че се отказва от мястото. Вместо него евродепутат ще бъде екоминистърът Искра Михайлова.

Преди 2 дни ЦИК обяви имената на евродепутатите. Мария Мусорлиева, заместник-председател на ЦИК, обаче бе подписала с особено мнение решението на комисията относно Пеевски.

Пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов поясни, че не е подписал решението, защото според личното му мнение кандидатите трябва да са отговорни пред избирателите и ЦИК не е институцията, която може да пренарежда резултата.

Според Томов Пеевски е имал възможност да се обърне към институцията, за която е кандидатствал - Европейския парламент, а ЦИК е била длъжна да обяви резултатите такива, каквито са. Това е нормалният път, потвърди и политикът от АБВ Ивайло Калфин, който досега беше евродепутат от Коалиция за България. "Пеевски трябваше да се откаже пред Европейския парламент и това е нормалният начин, по който досега са освобождавани евродепутати", поясни Калфин и допълни, че "за г-н Пеевски отново има специална процедура".

Централната избирателна комисия ще предложи промени в закона във връзка с наблюдателите, така че да има доказателства, че регистриралите ги организации стоят зад тях, съобщи Томов. Той подчерта, че сега участието на наблюдатели е замаскиран начин за купуване на гласове. Посочи, че е имало много случаи, когато наблюдателите не са знаели коя организация представляват, посочвали са партия, което е забранено, а понякога дори не знаели и името на партията, а само партийния лидер, към когото са се смятали отговорни.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини