Учени постигнаха за първи път устойчива квантова телепортация

Вуду куклата е за онагледяване на понятието. Пренася се не материята на куклата, а случващото се с нея.

Алберт Айнщайн казал веднъж на свой приятел, че квантовата механика не се вписва напълно в неговия научен свят, тъй като “физиката трябва да представя реалността във времето и пространството, без призрачни действия от разстояние”, пише CNET. Призрачното действие от разстояние всъщност e състоянието на сплетеност - квантов феномен, при който две частици, разделени на разстояние една от друга, взаимодействат помежду си моментално като част от една цяла система.

Холандски учени успешно са използвали това призрачно свойство на квантовите частици, за да постигнат за първи път устойчива телепортация. Става въпрос за телепортиране на данни.

Физици от Института за нанонауки "Кавали", който е част от Технологичния университет Делфт в Холандия, съобщават, че са изпратили квантови данни, отнасящи се до въртенето на един електрон към друг електрон на разстояние 3 метра. Резултатите могат да се повторят при 100 процента от опитите, посочват изследователите.

Благодарение на странните свойства на сплетеността, квантовата информация се телепортира по-бързо от скоростта на светлината. Трябва да се отбележи, че става въпрос само за квантовата информация, а не за традиционното разбиране за информация като съобщения или дори прости битове.

Доказването на сплетеността и телепортацията и реализирането на успешни експерименти - в по-големи системи и на по-далечни разстояния, е ключът към практическото приложение на квантовата механика, каквото е квантовия компютинг. Квантовите компютри, например, биха могли да използват тази скорост, за да отворят врата към нова ера на безпрецедентна изчислителна мощност.

Сега изследователите в Холандия се опитват да увеличат разстоянието на повече от километър, което e начин да се тества дали сплетеността е постоянно явление и дали информацията пътува по-бързо от светлината.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини