Скоро в Китай ще се произвеждат половината автомобили в света

През 2021 година обемът на годишно произвежданите в света автомобили ще се увеличи с 21 милиона, като половината от тази бройка ще се произвежда в Китай. До този извод са стигнали специалистите от американската аналитична компания IHS Automotive.

От 2009 г, когато икономиката започна да се възстановява от световната криза, световният обем на производството на автомобили се увеличи с 25 милиона. Експертите прогнозират, че в следващите 7 години производството в световен мащаб ще намали ръста си, но обемът на излизащите от Китай коли бързо ще набира скорост. Производството в Япония и Южна Корея ще намалее, като автомобилите за местния пазар там ще идват основно от чужбина.

В настоящата година произведените в Европа автомобили са намалели с 1%, което до голяма степен се дължи на намаленото търсене в Русия и Турция. В периода 2015-2017 г. обемът на производството в Европа ще нараства с 4% годишно, благодарение на възстановяването на местния пазар, както и на увеличението на експорта за САЩ и Китай.

През 2021 г. на западноевропейските държави ще се падат 50% от общо произведените в Европа автомобили, а към днешна дата този процент е 70. Повече от половината от западноевропейското производство ще идва от конвейрите в Италия и Испания, които постепенно се възстановяват от кризата.

През 2013 г. в света бяха произведени 87 милиона автомобила, 22 милиона от които в Китай

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини