Армията на Тайланд въведе военно положение

Армията на Тайланд обяви, че въвежда военно положение "с цел да опази закона и реда".

В съобщение на военен тв канал специално се подчертава, че не става дума за конституционен преврат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въвеждането на военно положение става след продължаващи вече шест месеца антиправителствени протести с искане за оставка на правителството и ден след като изпълняващият длъжността премиер на Тайланд Ниватхамронг Бунсонгфайсан отказа да се оттегли. При протестите за половин година загинаха 28 души и 800 бяха ранени.

Тайландската армия нареди на проправителствените и антиправителствените демонстранти да останат където са и им забрани да се придвижват, за да се предотвратят сблъсъци, предаде Ройтерс.

Антиправителственото движение отмени протестните походи. В центъра на Банкок войници с блиндирани автомобили заеха позиции в търговския квартал, близо до хотелите и пред редакциите на вестници и радио и телевизионни станции, съобщи Франс прес.

Командването задължи медиите да излъчват съобщенията му и въведе цензура в интерес на националната сигурност. Армията забрани на всички медии да разпространяват информации или снимков материал, които могат да навредят на сигурността. Наредено е на 10 телевизионни тв канала да спрат предаванията си.

Правителствен съветник, цитиран от Франс прес, е съобщил, че временното правителство остава. Разтурен е само правителственият Център за поддържане на мира и реда и на негово място е създаден център с подобни функции под контрола на армията.

Тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини