Дунав отхапа брега на Лом, тази седмица чакаме висока вълна

Дунав отхапа вчера голяма част от бреговата ивица на Лом и заля почти изцяло пристанището в града. От вчера районът е в трета степен на опасност от наводнение.
По тази причина са изключени от елзахранване три крана на порта, спряно е електричеството и за останалата техника на кея. От събота докерите са издигнали временна дига, за да спрат разлива на водата и към другите кейове на порта.
В неделя Дунав при Лом се покачи с 54 см и стигна ниво от 824 см. Критичната точка за града е 850 см. Уязвимите от наводнение участъци в дунавското градче са в района на пристанището, в близост до жп коловозите, където е изградена временна дига.
Най-застрашени са хората в най-ниската част на града точно до пристанището. Заради опасност от навлизане на водата в града спешно започна изграждането на диги. Надвиши ли ниво от 940 сантиметра обаче водата ще залее първия етаж на най-близкия блок. Опасността вече е пред вратите на живеещите във вилната зона Садовец.
Във Видин изградиха три временни диги и градът е в готовност да посрещне воден стълб от 850 см на река Дунав. До късно вечерта в събота над 600 души доброволци и представители на общинските институции работиха по изграждането на укрепленията на брега. Около 400 души доброволци от общинската администрация и общинския съвет през целия ден пълнеха чували с пясък. Паралелно с това се изграждаха трите временни диги – при плажа на крепостта Баба Вида, до Паметника на свободата и до Телеграф капия в крайдунавския парк. В неделя сутринта река Дунав край Видин достигна ниво от 829 см. При ниво от 850 см се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води. Стотици хора бяха излезли в крайдунавския парк на Видин да видят придошлата река.
Високата вълна по Дунав се очаква да премине през българо-румънския участък в средата на седмицата, съобщи пред „Монитор“ изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Георги Георгиев. В момента в нашия участък всяка секунда преминават по 12 000 кубически метра, като прогнозите са към сряда стойностите да достигнат 14 500 – 15 000 кубически метра. За сравнение при нормални водни стоежи в долната част на Дунав преминават към 6000 – 7000 кубически метра в секунда.
„Очакваме да бъдат надхвърлени стойностите от 2006 г., когато Дунав нанесе щети в крайречните региони. При Русе тогава водният стълб достигна 912 см спрямо условната кота „нула” и водата заля част от крайбрежната алея. Този стоеж от над 9 метра се получава при преминаване на 14 000 кубически метра в секунда, а ние очакваме повече“, каза Георгиев.
Той обясни, че вчера през унгарския участък е преминала една висока вълна, която днес ще навлезе в сръбския участък и след това ще тръгне към нас. От друга страна обстановката в Сърбия продължава да е сложна, а нивата на притоците Сава, Тиса, Велика Морава и Драва оказват най-голямо влияние на водните стоежи в Долен Дунав. Ако през нашия участък преминават по 6000 кубически метра вода в секунда, само Сава дава 1600 кубически метра от този обем, обясняват хидролози.
Вчера при Русе бяха измерени 646 см спрямо условната кота „нула”, като за денонощие водата се покачи с половин метър. При Силистра водният стълб достигна 603 см.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини