Работещите българи са 2,2 милиона

2,2 милиона от българите работят. В края на март 2014 те са се увеличили с 0,4% спрямо края на декември м.г. Това показват данните на НСИ.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2013 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и  рибно стопанство" - с 6.6%, "Професионални дейности и научни  изследвания" - с 3.1%,  и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 2.9%. Най-голямо намаление на  наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в  "Административни и спомагателни дейности" - с 6.9%, и в "Доставяне на  води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с  3.4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е  относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в  дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили  и мотоциклети" - съответно 21.9 и 17.4%.

В края на март 2014 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение  са                              с 14.5 хил., или с 0.7% по-малко в  сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо  намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности  "Административни и спомагателни дейности" - с 20.2 хил., "Други  дейности" - с 1.8 хил., и "Доставяне на води; канализационни услуги,  управление на отпадъци и възстановяване" - с 1.4 хиляди. В процентно  изражение намалението е най-значително в икономическите дейности  "Административни и спомагателни дейности" - с 15.1%, и "Други дейности "  - с 5.0%

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2014 г. е 794 лв., за февруари - 780 лв. и за март - 813 лева.

През първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата  намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2013 г. с 3.9% и достига 796  лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо  намаление на средната месечна работна заплата, са: "Операции с недвижими  имоти"- със 17.6%, "Образование" - с 14.2%, и "Търговия; ремонт на  автомобили и мотоциклети" - със 7.6%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини