Съдът: Енимехмедов не е можел и не е искал да убие Доган

Октай Енимехмедов не е можел и не е имал намерение да причини смъртта на Ахмед Доган - това е основният аргумент на съда да го оправдае за опит за убийство.
Днес Софийски градски съд публикува мотивите за присъдата. На 26 февруари Енимехмедов бе осъден само на 3 години и 6 месеца за закана за убийство и бе пуснат под домашен арест. Прокурутарата искаше наказание 17 г. затвор за опит за убийство.

Магистратите са съпоставили заключенията на комплексна, съдебномедицинска, балистична и техническите експертизи. Чрез тях е установено разстоянието, от което подсъдимият се е опитал да възпроизведе изстрел срещу тогавашния лидер на ДПС.

"Твърденията на вещите лица не са категорични. Те изказват предположение, с висока доза вероятност, че в определени случаи, при изстрел с газово оръжие срещу тялото на човек може да се причини смърт", пише в мотивите.

Установени са обаче категорични доказателства в техническите експертизи и видеозаписи от събитието, че разстоянието между пистолета и главата на Доган в момента на опита за изстрел е значително по-голямо от това, при което може да се причини смърт.

Вещите лица са категорични, че при изстрел от дистанция над 1 см, практически не се очаква смъртоносно увреждане. Такъв резултат може да се получи при дистанция на оръжието до 1 см или при изстрел от упор. Съдиите подчертават, че пистолетът на Енимехмедов не е бил опрян в слепоочието на Доган. Освен това, младият мъж не е изполвал ножа, който е носел със себе си.

Магистратите заключават, че от извършеното деяние не може да се изведат категорични данни, че подсъдимият е съзнавал, че може да причини смъртта на Доган.

"Газовото оръжие не е създадено, за да причинява смърт. При употребата му е възможно причиняване на такава, но при строго определени обстоятелства, свързани с дистанцията, локализацията и направлението на изстрела. От действията на Енимехмедов не може да се направи извод, че е целял да произведе изстрела срещу Доган при обстоятелства, при които е възможно причиняването на смърт", пише още в мотивите.

В тях се заключава също така, че Енимехмедов не е имал намерение да убива Доган. Като важни са посочени показанията на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, пред когото веднага след случилото се Енимехмедов казал: „Исках да го гръмна”.

Съдът намира, че този израз не съдържа категорични доказателства за намерение за убийство. „Исках да го гръмна” е възможно да изрязва такова намерение, но също така желание за възпроизвеждане на изстрел с газовото оръжие, без съзнание, че е възможно причиняване на смърт и целене на такава, мотивират се магистратите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини