Код „Червено“ на браздата заради избягалите затворници

Двамата бегълци бяха обявени за за издирване още на 1 май

Код „Червено“ по всички гранични пунктове у нас беше нареден от вътрешното министерството заради бягството на затворниците Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинез. Двамата пандизчии духнаха от Централния софийски затвор в нощта срещу 1 май.
Заради изчезването им всички служители по браздата са вдигнати на крак, а контролът на преминаващите е засилен до максимум. До вчера сутринта най-затегнати бяха мерките по граничните ни пунктове с Гърция и Сърбия, тъй като се предполага, че бегълците могат да опитат да използват засиления трафик в празничните дни, за да напуснат страната с фалшиви документи. Полицейски екипи има на много места по пътя за Кулата. По-късно беше издадена заповед за следене и на всички, които преминават през браздата в посока Турция и Румъния. Освен това от полицията са прибрали записите от камерите на всички ГКПП-та у нас, за да проверят дали на някой от тях не се се вижда как двамата бегълци излизат в чужбина.
Информация за пандизчиите България е подала и към всички съседни страни, както и в международната полицейска система Интерпол. Според данните бегълците могат да бъдат опасни и агресивни, затова е наложително всеки, който има информация за тях, да сигнализира в местната полиция, но да не се опитва дори да ги заговаря. Очаква се снимките на двамата до часове да бъдат качени в секцията „Издирва се“ на сайта на Интерпол, заедно с информация за тях.
46-годишният Николай Николов-Шатката излежава присъда за убийство и е сочен за част от бандата на покойния Васил Арарски, известен като Райко Кръвта. Аверът му в бягството Луис Гевара Мартинез е подсъдим за въоръжен грабеж. В деня, когато двамата са духнали от килията, в затвора е имало тържество по случай националния празник на Италия. Там били и хора от посолството. По това време контролът е занижен – и надзиратели, и шефове участват в такива мероприятия, обясниха пред медиите други пандизчии.
Според бивш съкилийник на един от избягалите бягството е подготвяно около месец. Къде са те сега и дали са напуснали България - все още никой не знае. Близките и съседите на Николай Николов от Трън твърдят, че не са го виждали, след като е избягал. Другият избягал затворник - гватемалецът Хосе Мартинез, няма близки в България, но е разговарял многократно с пастора на затвора.
„Изключително кротък, приветлив, добър човек с интереси към ценности, стойности на живота. Никога не бих предположил, че човек с такъв психологически профил, може да направи такава стъпка”, обясни пред Нова телевизия капеланът Иводор Ковачев.
Работели незаконно в парното помещение
Шатката и гватемалецът са се трудили на въпросния обект извън рамките на затвора неправомерно. Причината - единият е чужденец и срещу него все още тече дело, тоест няма влязла в сила присъда, която евентуално да може да намали чрез труда си. При другия пък такава дейност на външен обект е забранена, защото е бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда. Тоест Шатката би могъл да работи, но само в рамките на затвора, не и извън него.
По непотвърдена информация на bTV, допускането двамата престъпни лица да работят в парното помещение за Централния затвор е станало по нареждане на прокуратурата – като благодарност, че Николай Николов е свидетелствал.
Според други пандизчии на работещите във външни обекти затворници по принцип се гласува по-голямо доверие. Затова при тях постоянна охрана няма – те се заключват в помещението в рамките на работните им часове и се проверяват само по 2-3 пъти на ден.
"Чужденците по принцип нямат право да работят извън затвора по никакъв повод, защото нямат адресна регистрация. А и при положение че той е бил следствен, а не осъден, е абсолютно несериозно да се говори за работа, забранено е от Закона за изпълнение на наказанията - няма право да работи, нали, ако не го осъдят, ще трябва да му платят за работата после?", коментира бившият затворник Георги Варсамов.
Бивш съкилийник: Страх го беше да стои в пандиза
Бивш съкилийник на Николай Николов-Шатката, казва, че най-вероятно пандизчията е бил подплашен и притиснат от хора отвън и е избягал, за да оцелее. Застанал с гръб към камерата на Нова телевизия бившият затворник заяви: „Той има наркотици, връзки, пари. Но нещо го е уплашило и затова е тръгнал да бяга“.„Той работи като парнаджия, познава кои шахти водят извън затвора и му трябва много малко да прокопае, за да стигне до свободата. Най-вероятно е подготвил всичко за месец, не повече“, заяви бившият съкилийник на Шатката.
Никой от близките на Шатката обаче не пожела да разговаря с репортера на Нова телевизия. Съседка от Брезник се нахвърли върху екипа: „Махайте се! Вие родители нямате ли? Само сензации търсите, имайте поне малко човещина. Тази жена остана сама, няма кой да я гледа. Болна е. Имайте милост“.
По-разговорлив съсед разказа, че Николай има брат, който работи като шофьор на ТИР. Двамата млади мъже обаче не поддържали контакт помежду си. Баща им бил починал преди време и майката живеела сама.
Излезли през отдушници на котелното
Двамата бегълци са успели да се измъкнат от пандиза през отдушници и подземия на парното помещение, в което са работили.
"Едва ли някой ще пропусне проход извън затвора, това е несериозно, смешно е даже някой да каже, че са прокопали тунел. Тук се охранява строго, хората си вършат работата, това го гарантирам. Бягство от корпуса на затвора не може да стане без участие на хора от затвора. Как ще избягаш? Има 100 души полицаи. Жалко че не можете да влезете и да видите какви проверки са, какво чудо е. Полицаите са без телефони. Това не е шега работа. Хората мислят, че копаеш тунел и излизаш - това са пълни глупости", разказа пред bTV бившият затворник Георги Варсамов.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини