Индонезиец на английски и чех на български език поздравиха първомайци за празника на града

За дванадесета поредна година град Първомай чества празника си в Деня на труда – 1 май. Пъстро множество чуждестранни гости, български кметове, представители на организации и бизнес се събра по покана на кмета на Общината Ангел Папазов. Дипломатически лица от Мароко, Турция, Беларус, Палестина, Индонезия, Либия, Судан бяха посрещнати с песен от детската вокална група при Читалище „Пробуда“.

  

Н.пр. Бунян Самптомо с дебърските славейчета

От сцената на обновеното читалище г-н Папаов поздрави съгражданите си. От името на гостите, поздрав отправи и посланикът на Индонезия н.пр. Бунян Самптомо. На английски език той говори за общото в културата и бъдещето между нашите два народа.

Кметът Папазов връчи паметни плакети на лица и фирми с принос за икономиката на общината. Първият отличен беше Йозеф Хроновски – собственик на „Хроновски  БГ“ – ЕООД, един от най- големите инвеститори в България за 2013 година. Кметът на град Находа  (мястото, където Йозеф Хроновски поставя началото на бизнеса си) Ян Бирке поздрави присъстващите с  написано изцяло на Български език слово. В него той пожела в Първомай фирма „Хроновски“ да развива така успешно бизнеса си както в Чехия.

Ян Бирке с обръщение на български език към първомайци

Николай Николов беше отличен за дейността на фирмата му „Николов и синове“. Плакети имаше и за фирма „ТЕР М“  - разкрила над 140 работни места в Първомай и за доц. д-р Константин Рамшев за неговата човечност, добро отношение и за това, „че е останал в България, за да ни лекува“.

Николай Николов с плакет за принос към икономиката на града

След връчването на наградите започна и церемонията по откриването на 42-те Майски културни тържества. Председателят на управителния съвет на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ Иван Караславов разказа накратко историята на празниците, представи юбилейната книга „Поклон на тебе, дом „Будилник“!“  и завърши с думите: „Чест за мене е в юбилейната за читалището година аз да запаля огънят на 42 Майски културни тържества“.  Факелът със символичния огън на изкуството беше внесен от най-малките артистите на Центъра за сценични изкуства и предаден на Председателя от Михаил Иванов.


Празниците бяха открити от Фолклорен ансамбъл „Родопа“, със специалното участие на Валя Балканска. В сърцето на Тракия те донесоха уникалното фолклорно наследство на Родопа планина - божествената планина, люлката на Орфей, където всяка песен разказва истории за залязващото слънце над цветни ливади и звуците на родопската каба-гайда, простиращи се над зелените речни долини, боровите гори и снежните върхове на планината.

След като  Валя Балканска  развълнува присъстващите с красотата и силата на гласа си,  първомайци я обкръжиха за фотосесия и автографи, а тя с присъщата си естественост не отказа на никого.

В страни от нея новоизлюпен политик се опита да измести фокуса на вниманието към себе си, но успя да привлече най-вече неодобрението на публиката. Председателите на представените в Общински съвет партии изказаха категорично неодобрение днешният празник да се използва с политически цели.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини