Християни и мюсюлмани празнуват заедно Великден

Цялата общинска управа в Момчилград начело с кмета Акиф Акиф се включи в празника за Христовото Възкресение, в Кърджали градинката пред храма „Св.Георги Победоносец“ отново бе сцена за изпълненията на детски състави, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. В Момчилград кметът Акиф, заместникът му Ерол Мехмед, депутатът Ердинч Хайрула и началникът на Инспектората по образованието Сашка Тръпкова приветстваха местните жители и гостите с пожелания за здраве, благополучие и пожелаха повече любов между хората. Дворът на църквата „Цар Борис-Михаил“ се оказа тесен да побере множеството православни и мюсюлмани, дошли да се поздравят с „Христос возкресе“. Противно на общоприетото схващане, че мюсюлманите игнорират християнските празници, кметът Акиф Акиф запали свещ в храма и после се отдаде на дълги поздравления отвън. Управленците се  включиха и в надпреварата за най-здраво великденско яйце. Победител обаче стана 9-годишната Илияна Трингова. Празникът продължи на площада в градския център с изпълнения на фолклорни състави.

Традиционно в първия ден на Възкресението Христово в Кърджали деца и родители окупират т.нар. Попска градинка пред централния храм „Св.Георги Победоносец“. С благословията на енорийския свещеник Петър Гарена на 7 славянски езика започна празничната програма. Неизменният клоун Роко Коко, детската вокална група „До Ре Ми“ при Обединения детски комплекс, гайдарчето Ради Митрев от СОУ „Климент Охридски“ и фолклорният танцов състав от читалище „Родопски фар“ огласиха градинката с изпълненията си. По традиция участниците в Детския и младежки парламент организираха дарителска кампания, и раздадоха 500 яйца, които сами боядисаха на Велики четвъртък. Местни фирми подкрепиха инициативата на малките парламентаристи и предоставиха яйца и козунаци, общината осигури лакомства за всички деца на празника.

Закъснелият с близо 3 часа благодатен огън обаче пристигна в храмовете в Кърджали съвсем навреме. Малко след 23 ч. от Пловдив го донесе отец Николай, свещеник в  реставрирания средновековен манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“. Той бе придружаван от около 30 деца, обучаващи се в основаното от него Неделно училище. Кметът на Кърджали Хасан Азис избра да посрещне Възкресението заедно със стотици миряни в църквата „Св.Георги Победоносец“, където  им пожела да не допускат разделението по етнорелигиозен признак. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини