Доган празнува 60-годишен юбилей в Сараите

Един от доайените на българската политика - почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, става на 60 години днес.  Обикновено неговите рождени дни са съпроводени с пищни тържества, височайши гости и скъпи дарове, съобщи bTV. Преди Доган да се оттегли от лидерския пост, години на тази дата пред централата на партията се заформяха дълги опашки от местни първенци, дошли да уважат председателя. През 2009-а Сергей Станишев, тогава премиер, също отиде на крака и му подари ценен микроскоп, произведен през 40-те години.

За разлика от предишни рождени дни, този път в централата на ДПС няма да има официална част. Тържеството ще се състои само в дома на политика, така наречените „сараи на Доган” – от 20.00 часа.

Със сигурност на празненството ще пее Есил Дюран, която е една от любимите певици на почетния партиен лидер.

Гостите ще бъдат депутатите от ДПС, представители на местни структури на партията, близки и приятели на Доган.

На юбилейното парти няма да има представители на други политически партии. „За какво са ни, само свои ще сме", коментира депутат от ДПС, цитират от „Преса". „Това е Байрамът на ДПС. Много се вълнуваме", добави негов колега.

Ще присъстват и децата му, а майка му ще отбележи празника в родната къща на политика в село Дръндар.

Един от подаръците към дългогодишния председател на ДПС вече е ясен - кавказка очварка на име Кубрат от варненската организация на партията.

Метаморфозите на Доган

Лидер или диктатор - какво крие досието на политика и защо само той може да си позволи лукса да не говори и да не дава обяснения?

Според Тома Биков, автор на книгата "Досието на Доган", почетният лидер на ДПС е „човек с големи политически качества и интуиция, готов на всичко, за да постига целите си от най-ранна детска възраст”.

„Той обича да става късно – към 12-13 часа, така съм чувал. Служи изключително вярно на Държавна сигурност от 1974 г. Суетата и грандоманията – това е неговата слабост. ДС го подслушват докато е агент – в един свой телефонен разговор той казва - един ден аз ще бъда професор в Америка, един час от времето ми ще струва милиони долари. Това става 1983-84 г. - оказва се долу-горе прав”, казва Биков.

По думите му Ахмед Доган е продукт на времето – образ на българския преход.

„Ако не беше той, щеше да е някой друг. Той работи със страх, той е макиавелист – по-добре е да се страхуват от теб, отколкото да те обичат, защото любовта отминава, а страхът остава. Властта обаче става самоцел при тоя тип политици”, казва още авторът на книгата "Досието на Доган".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини