Германия прекрати голяма военна сделка с Русия

Германия спря изпълнението на голяма сделка в областта на отбраната с Русия. Канцлерът Меркел настоява за по-сериозни санкции срещу Москва. Германия прекрати договор, подписан от 2011 г. между германския отбранителен концерн "Райнметал" (Rheinmetall AG) и руското правителство, за построяването на боеви симулационен център на територията на полигона "Мулино" в Нижегородска област, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Предвид настоящата ситуация, правителството смята за неуместно изграждането в Русия на център за бойна подготовка" на сухопътните войски, посочи министерството на икономиката.

В центъра за бойна подготовка се планираше да бъдат обучавани до 30 хиляди войници годишно.

Германия отхвърля паралела на руския президент Владимир Путин между присъединяването от Москва на Крим и подкрепеното от Съветския съюз повторно обединение на Германия през 1990 г., предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт, определи вчера сравнението на Путин като шокиращо.

По думите му "обединението на Германия е събрало отново двете отделни държави на един и същ народ, докато интервенцията на Русия води до разделение на Украйна".

Великобритания и Германия постигнаха единодушие, че ЕС трябва да наложи допълнителни санкции на Русия, основаващи се върху забраните за пътуване и замразяване на авоари, договорени по-рано от европейските външни министри. Това съобщи говорителка на британския премиер Дейвид Камерън след разговор между него и германския канцлер Ангела Меркел.

Въпросът за санкциите ще се обсъжда от лидерите на ЕС на 20 март вечерта и на 21 март в Брюксел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини