Тровят канибалите под Хасково

От Чеми започнаха унищожаване на хасковските плъхове

Топлото време ускори дератизацията на Хасково, която цели изтребване на популацията на сивия канализационен плъх. Тя се извършва напролет и наесен, като препоръката е пролетното унищожаване да се проведе до края на април. Традиционният изтребител плъховете, фирма „Чеми ДДД“ обаче решили да свършат тая работа до края на март.
Бързането е заради естеството на вредителя. Сивият канален плъх е канибал, яде всичко, включително себеподобните си. Размножава се по-бързо от нарицателните с тези умения зайци. Плъхът ражда 7 пъти годишно по 10-13 наведнъж и популацията бързо може да достигне стотици хиляди. Предполага се, че пролетната популация е по-малобройна, защото е издавена от дъждовете и топящия се сняг, но тази година топлото време я пощадило и размножило.

При „добро гледане“ гадините достигат 30 сантиметра, заедно с опашката до 45. Тежината им варира от 300 до 500 грама. Плъхът е агресивен, свиреп и би изял всеки котарак, сбъркал да попадне в канализацията. На практика под земята сивият плъх няма естествени врагове. Затова от Чеми са му приготвили десетки килограми устойчиви на влагата восъчни примамки. Те миришат на ванилия, която особено привлича гризачите, но са гарнирани с отровата „Ратибром“, която се явява окончателно решение за всеки нагризал я плъх. Една дозичка стига за 3-4 екземпляра. Отровата е напълно безопасна за хората, дори ако някой заради миризмата не я обърка с кифла.

На дератизация подлежат 2500 шахти в Хасково, които ще се третират ветрилообразно – от периферията към центъра, уточни ръководителят на дейността Ани Чемишанова. Жената е била дългогодишен началник на вече закритата Дезинфекционна станция на ул. Македония в Хасково, а от 9 години е в бизнеса с унищожаването на инсекти и плъхове. Заради дългогодишното си познанство с последните, успя да намери и нещо позитивно в тях. Оказва се, че сивият канален плъх яде панелния бич - хлебарките, които са най-масовия вредител в Хасково и региона. С него обаче всички потърпевши трябва да се борят индивидуално по домовете си, понеже използваните препарати са силно отровни и не бива да се пускат в обществената канализация.

Г. Христов

Примамката с аромат на кифла е гарнирана със силна отрова
Поставят се на 2 метра под земята, за да не бъдат отнесени от водата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини