Ванчев пребори двама главни прокурори, не знае защо го атакуват

Иван Ванчев

 

Иван Ванчев е Окръжен прокурор на Хасково втори мандат. С решение на Върховния административен миналата седмица той бе възстановен на поста. Върховните магистрати отмениха решението на ВСС, с което бе отстранен от длъжност като ръководител и като редови прокурор.

Това е второто му отстраняване, при това по искане на двама главни прокурори на Републиката – първият път Борис Велчев дори предложи да бъде уволнен дисциплинарно, но ВСС само го отстрани от поста. Второто бе по искане на сегашният главен прокурор Сотир Цацаров. На практика хасковският магистрат се връща на шефския пост за около 3 месеца, тъй като втория му мандат изтича, а той няма право на трети. Предстои обявяване на конкурс за длъжността.

 

 

 

- Господин Ванчев, удовлетворява ли Ви решението на ВАС, с което сте възстановен в длъжност?

- Напълно ме удовлетворява. Едно справедливо решение, постановено изцяло по представените по делото доказателства.

 

- На практика Вие се връщате само за около 3 месеца, тъй като втория Ви мандат изтича и според закона нямате право на трети. Така ли е?

- Да, така е. Съгласно Закона за съдебната власт административният ръководител на прокуратурата не може да бъде на този пост повече от два мандата от по 5 г.

 

- Какви са Ви плановете за след това, ще останете ли на работа като редови прокурор или...?

- Не съм решил окончателно какво ще правя занапред в кариерата си. Единият вариант е да остана да работя като редови прокурор, което се предвижда по закон. Другия е да участвам в някой конкурс в друга прокуратура. Третия пък е да напусна съдебната система по собствено желание. Това са трите теоретични варианта. Сега приоритетът ми е да си приключа успешно мандата. Окончателно не съм взел решение на този етап.

 

- Двете ви отстранявания са продължили 13 месеца и 13 дни. Ще търсите ли вариант пропуснатото време да ви бъде приспаднато към този мандат? 

- Не смятам.

 

- Прецедент ли е в прокуратурата фактът, че сте отстранен два пъти, при това по искания на двама главни прокурори и два пъти съдът ви възстановява? 

- Не знам да има друг подобен случай. Най-вероятно е прецедент.

 

- С решението на ВАС ще ви бъдат ли изплатени заплати за времето, през което сте бил отстранен или трябва да подадете нов иск? 

- Заплатите ще ми бъдат изплатени, тъй като решението на Върховния административен съд /ВАС/ окончателно отменя решението на Висшия съдебен съвет /ВСС/за временното ми отстраняване от длъжност. Така е по закон.

 

- Ще търсите ли правата си за нанесени неимуществени вреди? 

- Мога да ги търся, срокът е прекалено дълъг – 5 години. Имам време да си помисля.

 

- Вярно ли е, че заплатата ви е 3000 лв., все пак много хора се интересуват от това?

- Заплатата ми е определена по Единния класификатор на длъжности в съдебната власт, която е еднаква за съдии, прокурори и следователи в цялата страна. Тя е 2463 лв. Върху нея се начисляват проценти за прослужено време, което не може да бъде повече от 40 на сто.

 

- Как двама главни прокурори не успяха да ви свалят от ръководния пост?

- Отговорът на този въпрос се съдържа в мотивите на двете решения на ВАС на 5-членните състави.

 

- На какво се дължат тези атаки срещу вас, целенасочени ли са?

- Самият аз нямам обяснение. Със сигурност не се касае за нарушаване на служебни задължения или лоши резултати на Хасковската окръжна прокуратура, която оглавявам вече 10 г. Останалото са само предположения.

 

- Ще има ли трето отстраняване?

- Не мога да отговоря на този въпрос, няма как да знам.

 

- Кои магистрати ще присъстват в петък при отчета на Окръжна прокуратура Хасково за 2013 г.?

- Винаги са присъствали представители на Върховна касационна прокуратура и на Апелативна в Пловдив. Не е изключено да дойде и главният прокурор Сотир Цацаров.

Интервю на Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини