Изчезването на Боинг 777 – безпрецедентна мистерия

В края на третия ден от активната издирвателно-спасителна операция в Южнокитайско море, където от екраните на радарите изчезна самолет Боинг 777 на компанията Malaysia Airlines (MAS), все още няма открити следи от авиолайнера. В операцията участват десетки кораби и самолети от една дузина държави, включително официално включените в операцията днес почти 1 800 малайзийски риболовни корабчета.

„За съжаление, не успяхме да намерим нещо, което да изглежда като някакъв обект от самолета – да не говорим за самия самолет“, заяви на пресконференция шефът на департамента по гражданска авиация на Малайзия Азхарудин Абдул Рахман, предаде РИА Новости.

Нито веднъж досега не е било нужно толкова време, за да се открие местонахождението на толкова голям самолет, намирал се при това в зоната за наблюдение, цитира думите на президента на авиокомпанията China Southern Airlines Си Сянмин малайзийският вестник „Стар“.

Така фокусът на вниманието при разследването на изчезването на авиолайнера, наречено от малайзийски представител „безпрецедентна загадка“ в историята на световната авиация, постепенно се измества от естествената тревога за съдбата на пътниците и екипажа на самолета към въпроса какво все пак се е случило.

Какво е известно

Самолетът на малайзийската национална авиокомпания с 227 пътници и 12 членове на екипажа на борда, извършвал съвместен полет с китайската China Southern Airlines от столицата на Малайзия Куала Лумпур за Пекин, изчезна от екраните на радарите в 2,40 ч. в събота малайзийско време /20,40 ч. бълг. време петък/, без да подаде каквито и да са сигнали за проблеми на борда или за промяна на курса.

В момента на последния контакт самолетът се е намирал на 220 км от източното крайбрежие на кралството. Времето в района на изчезването е било хубаво, самолетът е бил управляван от опитни пилоти /капитан 53-годишният гражданин на Малайзия Захади Ахмад Шах, работил в MAS от 1981 г., с 18 500 часа нальот; 27-годишният втори пилот Фарик Аб Намид е с нальот 2763 часа/, самолетът е минал пълна проверка само десет дни преди злополучния полет.

Сигнали от „черните кутии“ на самолета също не са регистрирани. При благоприятни обстоятелства те би трябвало да се чуват на няколкостотин мили, пише „Стар“, позовавайки се на бивш служител на националното бюро по безопасността на транспорта на САЩ.

Завой?

Следящият полетите интернет сайт Flightradar24.com, който има добро покритие на предполагаемата зона на инцидента, съобщи още в деня на изчезването на самолета, че буквално минута преди прекъсването на връзката самолетът рязко се снижил с над 200 метра и променил курса си с 40 градуса.

На следващия ден това беше потвърдено частично от командващия Кралските ВВС на Малайзия. „Проучихме записите от радарите и разбрахме, че самолетът може би е поел по обратен курс“, заяви той.

Зоната на издирване на изчезналия Боинг 777 беше разширена със стотици километри западно от мястото на предполагаемото му изчезване още в неделя. Засега обаче без резултат. Включеният в издирвателно-спасителната операция американски разузнавателен самолет Р-3 също не откри нищо в района. „Нашият самолет може да различи ясно малки отломки във водата, но засега среща само боклук или парчета дърво“, заяви за Ройтерс говорител на 7-и американски флот.

Главното обаче е: ако самолетът е предприел завой, пилотите са били длъжни да съобщят за това. Подобно нещо обаче не се е случило.

Странните пътници

MAS първоначално потвърди, че на борда на изчезналия самолет са се намирали 154 души от Китай и Тайван, 38 малайзийци, седем индонезийци, шестима австралийци, петима индийци, четирима французи, трима граждани на САЩ, по двама новозеландци, украинци и канадци, по един човек от Русия, Италия, Холандия и Австрия.

Скоро обаче стана ясно, че двама от посочени първоначално в списъците на пътниците – австриецът Кристиан Козил и италианецът Луиджи Маралди, всъщност са у дома си. Преди време те са съобщили, че паспортите им са били откраднати, докато са били в Тайланд. Сега малайзийските следователи се опитват с помощта на съответните посолства да установят дали най-малко още двама от намиралите се на борда на самолета са се възползвали от откраднати документи.

„Макар че е много рано да се мисли за връзка между откраднатите паспорти и изчезналия самолет, е очевидно, че дълбоко безпокойство предизвиква самият факт, че всеки пътник е можел да се качи на самолет за международен полет, показвайки откраднат паспорт, вписан в базата данни на Интерпол“, се казва в изявление на генералния секретар на организацията Роналд Ноубъл.

Помолил за анонимност обаче европейски дипломат заяви пред местни електронни медии в малайзийската столица, че Куала Лумпур е голям център, откъдето за Европа поемат нелегални мигранти, които използват крадени паспорти. „Не бива автоматично да се смята, че наличието на двама души с фалшиви паспорти на борда на самолета има отношение към изчезването на самолета. Колкото повече научаваш за ролята на Куала Лумпур в тази верига, толкова повече се съмняваш във вероятността от подобна връзка“, каза той.

Терористичен акт? Взрив? Декомпресия?

Макар че присъствието на подозрителни пътници на борда на самолета накара малайзийските власти официално да образуват дело за възможен терористичен акт, тази версия поставя повече въпроси, отколкото отговори дава.

Да не говорим за това, че терористите обикновено поемат отговорност за извършен терористичен акт, но съществува висока степен на вероятност евентуален взрив в самолета да е бил забелязан от космоса.

„САЩ са проучили щателно снимките, направени от американски разузнавателни спътници с цел да открият признаци на въздушен взрив /в района на изчезването на самолета/, но не са открили абсолютно нищо“, заяви за Ройтерс авторитетен източник от американската администрация. Същият източник описа покритието на района от американски спътници като „детайлно“ - и ако си спомним, че става дума за Южнокитайско море, където напрежението през последните години рязко се повиши, не е трудно да се повярва в това.

За експлозия в самолета се говори главно, защото трудно можем да си представим нещо друго, което може да унищожи съвременен авиолайнер за един миг. „Това е било или взрив, или мълния, или много бърза декомпресия“, заяви за „Стар“ пожелал анонимност бивш пилот на MAS. “Боинг 777 обаче може да продължи полета си и след като е ударен от мълния, дори и след рязка декомпресия. Но след експлозия шанс няма“, заключи той.

Такава експлозия обаче, която би трябвало да е изключително мощна, не е забелязана от никого – и повечето специалисти смятат, че на повърхността на водата дори и в подобен случай е трябвало да остане нещо.

Потънал е?

„Ако самолетът е паднал в океана, за нас ще е практически невъзможно да не го открием. Разпространена е заблудата, че разбил се самолет ще потъне на дъното – докато всъщност неговият цилиндричен корпус вероятно известно време ще плава на повърхността, дори и да се е разцепил на две или три части“, цитира „Стар“ мнението на Мей Дунму – авиостроител от Aviation Industry Corporation of China.

Отвличане? Самоубийство на пилота?

Азхарудин Абдул Рахман казва, че се работи по всички версии и априори не се изключва нищо, включително и отвличане. Но къде са тогава исканията на похитителите и къде е кацнал самолетът?

Разглежда се и вариант пилотът да се е самоубил. Макар това никога да не е било доказано със стопроцентова увереност, но следователи от американското национално бюро по безопасност на транспорта навремето приеха, че точно това е била причината за разбиването през 1999 г. в Атлантическия океан на самолет на EgyptAir, при което загинаха всичките 217 души на борда.

Но и подобен случай въпросът остава: къде са отломките от самолета?

Знаем, че нищо не знаем?

„Знаем, че самолетът е паднал. Освен това ние не знаем практически нищо“, казва Джон Кокс – бивш пилот с 22-годишен стаж, който в момента е шеф на компанията Safety Operating Systems.

„Причината за изчезването ще стане известна едва след като той бъде намерен, а единственият ефикасен път за това е международна операция по повърхността“, заключава той.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини