Заплатите на учителите ще зависят от региона. Вестниците в неделя

Пореден обир на банкомат в столицата, взеха 56 000 лева

Пореден обир на банкомат беше извършен снощи в столицата. Той се намира в магазин за хранителни стоки в квартал „Банишора", съобщи Нова телевизия.

Взети са около 56 000 лева. От банката съобщиха, че парите на картодържателите са застраховани.

24 часа

15 г. затвор за банков грабител

Банков обирджия бе осъден на 15 г. затвор от окръжния съд в Благоевград. Перничанинът Стойне Ставрев-Кемпеса бе обвинен, че е задигнал 1,3 млн. лв. в различна валута от касети на клиенти на ЦКБ в Благоевград преди 4 г.

Кемпеса наел касета в банката с изгубена лична карта на името на софиянеца Страхил Р. Влизал е 16 пъти в трезора, като вземал отпечатъци от ключалките и изработвал ключове.

Няколко месеца след обира бе заловен в хотел в Слънчев бряг с 6000 лв.

Труд

Пазят в тайна българите, задържани за кокаина в гумите

Полицията и прокуратурата запазиха пълно мълчание вчера за двамата българи, арестувани във Варна по международната афера с 1400 кг кокаин. Не бе оповестено също дали у нас или в други страни има още задържани за крупния трафик, оценяван на 232 млн. евро.

В четвъртък по сигнал от България френските власти задържаха рекордно количество дрога, пристигнало от Латинска Америка. Кокаинът в пакети по 5 кг бил скрит в резервни гуми, натоворени на камион, участвал в рали "Дакар". Той пристигнал с кораб от чилийското пристанище Валпараисо, превозващ автомобили, участвали в ралито. На френското пристанище Хавър са арестувани двама испанци, чиято роля е била на мулета.

Труд

Заплатите на учителите ще зависят и от региона

Заплатите на учителите ще зависят и от това в кой регион или вид училище работят. Тази идея е записана в проектостратегията за развитие на педагогически кадри. Министерството на образованието я пусна за обществено обсъждане.

Целта е да се стимулират педагозите, които работят в трудни условия или в малки населени места. Сега възнагражденията на учителите зависят от броя на учениците и много малко от усилията, които те полагат за обучението. Средно за страната заплатата е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв.

Стандарт

100 милиона за новите фирми

Фонд ще дава рамо на стартиращи малки и средни предприятия, които нямат достъп до банкови кредити. Новината съобщи шефът на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов. Само за експортно насърчаване са осигурени 100 милиона лева. Останалите суми се уточняват.

Фондът ще предлага услуга, която няма аналог у нас. Той ще дава финансиране срещу процент от капитала на кредитираната фирма. Когато тя се развие достатъчно, този дял ще се трансферира в дълг, който ще се връща по установения ред. ББР пък ще излиза от акционерното си участие.

Друг нов продукт, който разработват експертите на банката, е следекспортно финансиране. Това са пари, от които фирмите се нуждаят, за да развият и стабилизират бизнеса. Само от началото на 2014 г. са отпуснати директни кредити за над 70 млн. лв.

Стандарт

8 март сваля цената на златото

Злато на промоция пуснаха бижутерски магазини в столични молове. Проверка на "Стандарт" показа, че украшенията от благороден метал се продават с 10% по-евтино. Промоцията важи до края на февруари. "Цената на 1 грам злато е 78 лева, с отстъпката излиза 71 лв.", казаха в един от магазините в квартал "Гео Милев".

Дамска изящна гривна, тежаща 3,40 грама, може да се купи за 240 лева вместо предишните 260. "Пазаруват хората, възползват се от намалението. Мъжете гледат сега да вземат бижу, с което да изненадат половинката си за 8 март", довериха търговци.

В различните магазини цената на златото не е еднаква. Най-високата е 90 лева за грам. Разликата е заради сложността на изработка на бижуто, обясниха търговци.

В повечето магазини се изкупува злато. Цената е между 30-32 лв. за грам. Предлага се и замяна на стари бижута с нови на стойност 35 лв. за грам. Това е удобство за дами, които не харесват бабиния пръстен. Те могат да си изберат чисто нов от магазина, като доплатят разликата в цената.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини