Мажоритарен вот ще произведе триблоков модел у нас

В статията на Лютви Местан "Р (Росен) като референдум, П (Плевнелиев) като популизъм", публикувана във вчерашния брой на "24 часа", има тези, с които съм съгласен, и други, с които не съм.

1. В анализа се казва, че ДПС е против мажоритарната система, макар да печели от нея.
Вярно е, че ДПС от мажоритарни избори не губи.

2. Твърди се, че при мажоритарен вот малките партии остават извън парламента. 
Този ефект обаче се получава при мажоритарни избори в 1 тур. Аз твърдя, че трябва да приемем германската избирателна система.

Нека поясня. От 28 държави-членки на ЕС - само в две системата е мажоритарна: Великобритания (избори в един тур) и Франция (избори в два тура).

Във Великобритания, а и в други държави със същата система понякога стават страхотии: партията с най-много гласове отива в глуха опозиция, партия с под 40% от гласовете прибира две трети от мандатите и други палави изненади. А пък как се лъже понякога при такива системи, където един глас решава депутатското кресло, бедна ни е фантазията.

Нямам никакво съмнение, че ако въведем тази система у нас, българският принос в манипулирането  ще се изучава и след 100 години от студентите по политически науки. Виж, мажоритарната система в два тура изглежда по-прилично като представителност. Но и във Франция веднъж политически блок с 40% от гласовете отмъкна 80% от мандатите! Ако тук се случи нещо подобно, ще стане революция. Но изход има!

И той е знаменитата германска изборна система, най-доброто творение на политическото инженерство на ХХ век. Като общ брой депутати за всяка партия системата действа напълно пропорционално, но все пак точно половината от тях се посочват от избирателите чрез най-мажоритарното възможно гласуване в един тур.

3. Твърди се също, че мажоритарният вот възражда двуполюсния модел, но не ляво-дясно, а по модела ДПС - партия Х на деня.

Моята теза е, че ефектът от мажоритарен вот всъщност би бил създаване на триблоков модел. Малките десни ще се закачат към ГЕРБ, малките леви - към БСП, а като трети блок ще остане ДПС.

4. Не е вярно, че дистанционното електронно гласуване е противоконституционно. 
През 2011 г. Конституционният съд отхвърли текстовете за електронно гласуване, като изрично посочи, че то не противоречи на конституцията, а конкретните текстове са калпави. Което си беше точно така. Друг е въпросът защо се стигна дотам.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини