В 700 МВР- операции е използвана сила без основание

В 700 операции на МВР без основание е използвана сила и помощни средства през последните 4 години. Те са част от 1300 акции от 2009 година насам. При 200 от тях не са използвани никакви документи, а са осъществени само с устни разпоредби. Тези данни изнесе вътрешният министър Цветлин Йовечев по време на отчета на ведомството.

Министърът обясни, че вече има гаранции, че СРС-та не се прилагат незаконно, пише "Дарик". По повод последните изтекли записи на разговори от срещи той заяви, че от август МВР няма възможност да подслушва. Той определи случващото се като помия и помоли участниците в подобни действия да не вкарват държавата в тях.

Мерките, които ще се предприемат в борбата срещу битовата престъпност, са в няколко насоки, допълни той. На първо място, полицаят трябва да е там, където от него имат нужда, именно заради това изискахме разпределението на полицейските сили, включително и съобразено с времето, в което се извършват престъпленията с концентрацията и характера на тези престъпления.

„Това, като механизъм, вече е създадено, все още не навсякъде тези методики и подход се прилагат, съобразно изискванията. Именно заради това, засилваме контролните функции в няколко направления: това са ГД "Национална полиция", която до момента беше като че ли доста пасивна, изисквания към областните дирекции и ръководителите им, и нова структура на Дирекция „Инспекторат", допълни Йовчев. Той е убеден, че това ще доведе до по-голяма ефективност на полицията.

Предприемат се мерки за бързо приемане и бърза реакция по сигнал. Предприемат се и контрол над криминалния контингент в съответните райони и рисковите контингенти, които могат да извършат престъпление. Сред приоритетите на МВР са и изграждане на програма за превенция – поставяне под мониторинг на тези хора.

МВР си поставя за цел да бъдат поставен под контрол местата, където може да бъде реализирано откраднато при битовите престъпления. Сред мерките и са по-тясно сътрудничество с гражданското общество, като очакваме да влезе в сила Законът за МВР, и да бъде изградена система за използване на извънщатни сътрудници – работи се вече по механизма, по който те ще бъдат обучавани и как ще се работи с тях, каза още Цветлин Йовчев.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини