Вдигат на трупчета колите на двама харманлийци, возели нелегално

Два харманлийски автомобила ще бъдат на трупчета 6 месеца, след като инспектори от ДАИ са ги спипали да извършват нерегламентиран превоз на пътници. Собствениците им подлежат на глоба от 1500 лева.

Харманлийците са попаднали в капана на масираните акции в цялата страна за нелегални превозвачи. Съвместните проверки от инспекторите на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, МВР и НАП текат от петък, съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Акцията идва в отговор на исканията на автобусните превозвачи за спешни мерки за справяне със сивия сектор в бранша.

За трите дни от петък до неделя са били проверени над 1 000 МПС-та в цялата страна. След проверките са съставени 65 акта. Инспекторите са спрели от движение за 6 месеца 17 леки автомобила, сред които 2 таксита.

Ловът на нелегални превозвачи продължава, категорични са от транспортното министерство.

Въпреки че вече се изпълнява едно от основните им искания, браншовиците все още не са се отказали от стачката, която заявиха за 1 февруари. Те са категорични, че искат повече държавни компенсации за 11-те категории пътници, които возят безплатно или на преференциални цени по Постановление 66 от 1991 г. - деца до 7 г. възраст, социално слаби, пенсионери, студенти, инвалиди, служители на МВР, ДАНС, на министерството на транспорта.

Според изчисленията на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАП) годишните им загуби от тези превозите са 500 млн. лв. срещу отпусканата от държавата сума от около 40 млн.лв., коментира Себахтин Исмаил, който е собственик на автобусната фирма „Арда Тур“ и е член на УС на НСАП.

Относно нелегалните превози членовете на Сдружението настояват за превантивни мерки, заложени в закона. Според тях трябва да се увеличат драстично глобите още при първо нарушение. „Превенцията е важна, той като тези превози са много опасни. Когато хората получават билет в превозно средство на лицензирана фирма, те вземат в ръцете си своята застраховка живот. Освен това фирмите са подложени на един куп проверки за техническо състояние. Сядайки в нелегална кола или автобус, пътникът не е наясно нито дали са в изправност, нито може да е сигурен дори дали шофьорът има документ за правоспособност. Да не говорим за употребата на алкохол. Аз например моите шофьори ги проверявам всяка сутрин с дрегера“, коментира още Себахтин Исмаил.

М. Манолова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини