Две телета паднаха под ножа в чест на Доган

На пръв поглед малкото варненско селце Дръндар не се различава особено от останалите в община Суворово.На влизане няма как да разбереш, че това е родното място на един от най-влиятелните хора в България - почетния председател на ДПС Ахмед Доган.Майка му, двете му сестри и голяма част от роднините му още живеят в Дръндар и по нищо не личи, че са привилегировани заради кръвната връзка с политика.Малцина знаят, че в селото е израснал и друг от основателите на движението - Касим Дал, който се отцепи от партията преди три години. Сестра му още живее там, а допреди няколко години бе и кмет на Дръндар. 

В неделя обаче селцето се преобрази 

Още от рано сутринта на площада пред джамията започнаха да прииждат лъскави автомобили на партийни функционери, сред които зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, варненският депутат Йордан Цонев, областният лидер на партията Ерджан Ебатин, местният функционер Кадир Кадир.Поводът - курбан за здравето на Доган. Ритуалът по жертването на две телета не продължи дълго, а майката на Доган Демире покани всички гости в къщата си, за да почерпи за здравето на сина си.

Баба Демире не иска да си спомня

какво се случи преди година на конгреса на ДПС, когато Октай Енимехмедов насочи пистолет в главата на детето й. Обяснява, че прави курбана с молба към Аллах Ахмед да е жив и здрав.Възрастната жена твърди, че не мисли за отмъщение или правосъдие. Както повечето хора в селото, баба Демире живее прост живот, не разбира от политика и властови игри. Не обича да разговаря с журналисти, защото била наплашена от набезите на телевизии.Иначе двете телета бяха разфасовани и раздадени на 150-те жители на Дръндар под формата на кайма. Роднините решили да не готвят месото, а всеки да прецени как да го изяде.Част от жителите на селото са роднини на Касим Дал, който в последните години е непримирим враг на Доган, но близките на Сокола са категорични - курбан ще се дава на всички, защото е за здраве.А и повечето селяни признават, че не ги интересува за какво се карат двамата, техният бит не зависи от това.В къщата на Демире сестрите на Доган Невин и Гюлхан шетаха и приготвяха сладки и други лакомства. Внучките предлагаха бонбони на всеки новодошъл, без да го питат какъв е и защо идва.От опита за покушение досега Ахмед Доган не се е прибирал в Дръндар, твърдят съселяните му. Преди посещавал майка си поне два пъти годишно, но през последната година се чували само по телефона. Избягвайки да посещава селото, Доган не е виждал може би

най-важния си личен проект

- двореца за обучение на талантливи деца, който е точно срещу къщата на майка му. От 4 години комплексът е изцяло завършен и обзаведен, но никой не е припарвал вътре. Обектът се води собственост на фондация “Хермес”, на която Доган е основател, но сградата не е въведена в експлоатация умишлено.Отначало Доган бил изключително запален по концепцията, която предвиждала там да се обучават даровити деца от цяла Североизточна България, без оглед на социално положение и религия, разказват съселяните му.В последствие обаче започнаха яростни атаки срещу проекта - как е придобит теренът, защо прилича на замък, с какви пари е построен... Някои дори го определиха като новите сараи на Доган.Това много разочаровало лидера на ДПС, който решил, че обществото не е готово да приеме идеята му. Затова от фондацията и досега не са подали искане за въвеждане на двореца в експлоатация.Плащат се данъци само за 14-те декара земя, върху които е построен, а другият разход е за охрана.Ясно е само, че баба Демире няма да спре да гледа към портичката на двора си с надеждата да види детето си, но погледът  волно или неволно ще среща пустеещия замък на мечтите на сина й.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини