Алжирците в Любимец хвърляли метални решетки по полицаите

Комисар Йотко Андреев

Станаха ясни още подробности около инцидента отпреди седмица, станал в Дома за временно настаняване в Любимец. Комисар Йотко Андреев - началник на домовете за бежанци към вътрешното ведомство, обясни пред програма „Хоризонт“ на БНР, че алжирците са замервали полицаите с части от решетки и метални предмети:

„Голяма група от алжирски граждани, над 120, имат претенции от дългия си престой в дома и желаят да го напуснат възможно най-бързо. Искат обяснение от органите на МВР защо продължават да стоят дълго време. След като им е отговорено какви са процедурите за тяхното извеждане, че са незаконно пребиваващи и трябва да си подадат декларации доброволно, за да си тръгнат, те са решили да обявят гладна стачка“, обясни комисар Андреев.

Според него, на алжирците е било обяснено, че имат право да гладуват, но не трябва да възпрепятстват процеса на другите да се хранят. Те са се опитали да спрат останалите чужденци от други националности да се хранят, като са затворили етажа и не са ги допускали.

„Полицията се намесва естествено без използване на всякаква сила, прави кордон и поетапно всички чужденци, желаещи да се хранят, влизат. Една група от хора, особено по-активни двама-трима, се държат арогантно, обиждат полицаите, нашите ги локализират, като ги отделят от основната група и се настаняват в индивидуална стая. Другите чужденци започват масово да викат, да се бунтуват, да блъскат по металните врати и решетки, шкафчета да обръщат, легла“, разказа Андреев.

Полицаите са се опитали да овладеят ситуацията с наличните сили, на разположение са били 11 полицаи. Те успяват само да вкарат агресивните в спалните помещения. „Те започват масово да трошат вътре стъкла, изкъртват решетки, всичко, което е вътре, започва да се обръща. Това налага извикване на допълнителни сили и с използване естествено на помощни средства и физическа сила са овладели в рамките на 10 минути всички тези техни безчинства, които са правили до този момент“, обобщи Йотко Андреев.

Той обясни още, че към момента в домовете на МВР в Бусманци и Любимец има общо 495 алжирци. Други 491 са пуснати на външни адреси, но в момента в Агенцията за бежанците нямат информация къде са тези хора и с какво се занимават.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини