Реформаторите се сдърпаха за евролистата

Тиха битка за надмощие тече в Реформаторския блок. От една страна, всяка от шестте партии се бори да увеличи влиянието си в съюза, а от друга, да разчисти пътя на свои хора към челните места в листата за евроизборите догодина. За водачеството й претендират лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева и евродепутатът Надежда Нейнски, научи „Преса“. Засега дамите не са заявили на глас амбициите си, прекият двубой предстои. Кунева разчита на подкрепата на ДСБ и СДС, зад Нейнски застава новата й формация „Синьо единство“, откъдето вече я определиха като „най-добрия кандидат за водач на европейската листа“.

Критериите, по които ще се редят претендентите за Брюксел, ще бъдат записани в коалиционно споразумение. То трябваше да е готово до Коледа, но вече е отложено за средата на януари. Най-спорни остават въпросите за „пропорциите“ в управлението на блока. От СДС, ДСБ и партията на Кунева настояват тежестта на всяка партия да се определя от резултатите, получени на последните парламентарни избори, които им дават предимство. Другите три формации пък искат равнопоставеност. В опит да загладят противоречията си днес и утре реформаторите събират регионалните координатори на партиите си. Двудневната сбирка в столичния хотел „Принцес“ има за цел „координация и сближаване“ по модела на семинара на управляващите от миналия уикенд в Боровец.

От вчера и европейски неволи мъчат Кунева. Бившият еврокомисар е опитала да сондира почвата за членство на партията си в ЕНП, но й е било отказано, обяви пред „Дарик“ зам.-шефът на ЕНП Яцек Сариуж-Волски. Той подчерта, че атаките срещу ГЕРБ са неприемливи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари за „безпрецедентната подкрепа“ и побърза да напомни, че десните трябва правилно да разчетат упреците и да се обединят. Пред „Преса“ секретарят на „България на гражданите“ Найден Зеленогорски се усъмни в достоверността на това изявление. От „Синьо единство“ обаче коментираха, че според тях това е индикация за проблем, „свързан с идентификацията на Реформаторския блок“. 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини