Китай забрани на финансовите компании да използват Bitcoin

Централната банка в Китай е издала забрана за всички финансови институции в страната да използват виртуалната валута Bitcoin. Регулаторът е притеснен от нестабилността на Bitcoin, както и високия риск от злоупотреби.

"Bitcoin не е валута с реална стойност и няма законовия статут на останалите валути. Хората и публичните компании могат да продължат да я използват, ако са склонни сами да поемат риска", пише централната банка цитирана от агенция Bloomberg.

Забраната може и да бъде временна, поне докато не бъдат въведени ясни правила за регулацията на Bitcoin. Източници на агенцията разкриват, че китайската централна банка води дискусии с други регулатори за изработка на правила, които да управляват покупката и продажбата на виртуални пари.

Представители на най-голямата борса за обмен на Bitcoin в Китай, BTC China, подкрепят въвеждането на ясни правила. Те смятат, че ще са за доброто на потребителите и ще улеснят приемането на виртуалната валута в ежедневието.
Според някои обаче Bitcoin няма добро бъдеще и е рискована валута. "Това е балон. Трябва да има някаква стойност. За да откриете такава в Bitcoin, трябва да развихрите въображението си. Аз не успях да намеря. Може би някой друг ще успее", коментира председателят на Федералния резерв в САЩ Алан Грийнспан.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини