Получихме официалното писмо за спиране на европарите по ОПОС

Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев е изпратил официално писмо, подписано от Валтер Дефа, генерален директор на Генерална дирекция „Регионална политика и урбанистично развитие" на ЕК за преустановяване плащането на искания за междинни плащания по Оперативна програма „Околна среда", съобщиха от пресцентър на екоминистерството.

В писмото се казва, че разплащанията по искания за междинни плащания по програмата ще са спрени, докато Европейската комисия не получи увереност, че българските институции са предприели описаните в писмото корективни мерки.

Решението и последвалото писмо са в резултат на констатациите на одит, който дефинира недостатъци на системата за управление и контрол на програмата. Констатира се, че Управляващият орган не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите, установени по време на одита.

Българските власти са поканени да вземат корективни мерки в няколко направления: подобряване на системите за управление и контрол на оперативната програма, пълен или на извадка преглед на проектите от 2010-2013 г., който да доведе до налагане на финансови корекции за ясно дефинирани нарушения в обществените поръчки, преглед на проведени одити за 2011 и 2012 г. Всички мерки трябва да бъдат проведени в тясно сътрудничество между Управляващия орган на Оперативна  програма „Околна среда" и националния Одитиращ орган.


Припомняме,  през последните седмици се появи опасност от спиране на европейските  пари по Оперативна програма "Околна среда", макар и на финала на  изпълнението й, а темата стана повод за прехвърляне на обвинения от  страна на бивши и настоящи управляващи.

По-рано днес, по време на блиц контрола в НС, премиерът Орешарски тактично, без да споменава имена, прехвърли вината за спрените пари по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) на министрите от ГЕРБ Нона Караджова, която бе екоминистър, и Томислав Дончев, на когото бе поверено управлението на парите от ЕС. Отговорни за спирането на пари по Оперативна програма „Околна среда" са служителите, отговорни за програмата, стана ясно от думите на министър-председателя. Той се надява все пак спирането на европарите по ОПОС да е временно.

Според него обаче то е резултат на „допуснати в последните години лоши практики" по програмата. Пламен Орешарски каза, че не е оказан достатъчен контрол от екоминистъра, както и министъра, който е управлявал еврофондовете и обясни, че посоченият проблемен период от ЕК за проектите по ОПОС е 2010-2013.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини