Иран има нова ракетна технология

Иран разполага с нова технология за балистични ракети, която би му позволила да "достави ядрен товар на голямо разстояние". Това заяви бригаден генерал Хосеин Салами, заместник-командващ елитния корпус на Републиканската гвардия, съобщи Адам Кредо от "Уошингтън фрий бийкън", предаде БГНЕС.

Иран е една от трите страни в света, които разполагат с подобна технология, цитира думите на генерала официалната агенция ФАРС.

"Много страни може и да имат достъп до технологии за крилати ракети, но когато става дума за балистични ракети съм убеден, че с такива разполагат само САЩ и бившия Съветски съюз, но сега и ние я имаме", подчертал генералът.

По думите на Салами макар Техеран до скоро да не е разполагал с възможности за безпилотни самолети, в момента има такива апарати, които са в състояние да прелитат по 2000 км. и да кацат, където трябва.

Друг от командирите на революционните гвардейци – ген. Рамезан Шариф, подчерта във вторник, че САЩ разбират само от "езика на силата": "САЩ винаги са имали двоен стандарт по отношение на соициалните въпроси на другите страни и разбират само от езика на силата". И допълва, че с всеки изминат ден основите на американската мощ особено в Близкия изток са все по-разклатени.

Заместник-министърът на отбраната на Иран ген. Абуталеб Шафакат пък допълни, че страната му вече не се нуждае от вноса на модерни оръжия, тъй като местни учени им ги осигурявали.

Освен че били разположили сериозна противовъздушна отбрана, иранците твърдят, че имат на въоръжение безпилотен самолет, който може да прекара във въздуха до 30 ч.

Бившият съветник в Пентагона Майкъл Рубин коментира с черно чувство за хумор: "Вероятно държавният секретар Джон Кери си мисли, че Иран иска да притежава балистични ракети с мирни цели".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини