Пет съвета за здраво сърце

Провеждането на активна профилактика на сърцето е лесна задача, но въпреки това сърдечносъдовите проблеми са сред най-честите причини за смъртни случаи. Специалистите са убедени, че ако се вземат необходимите предпазни мерки, могат да се предотвратят 9 от 10 инфаркта.
   

Дори изследователите понякога се изненадват колко обикновени и ефикасни могат да бъдат профилактичните средства - въздействието на хубава комедия се отразява на сърцето като 20 минути спортуване. Смехът толкова силно подобрява кръвообращението, че артериите се разширяват с над 20%. Ето кои са основните предпазни мерки:

Движение. Може да не е продължително време, но трябва да е редовно. Минимум 30 минути дневно, препоръчват специалистите. Не е задължително да тренирате във фитнес зала. Положителен ефект ще постигнете с разходки, колоездене, плуване. Умереното движение укрепва сърдечния мускул и същевременно понижава кръвното налягане.

Редовното физическо натоварване може да намали с 30% риска от инфаркт, а при жените дори с 50%. Релаксация. Защо почивката е толкова важна? Хормоните на стреса повишават честотата на сърдечните удари и натоварват кръвоносните съдове. Точно по противоположен начин действа релаксацията - тя подмладява сърцето.

Ако четири пъти седмично се разтоварвате с 15-минутни релаксиращи упражнения, ще намалите с повече от 50% риска от инфаркт. Много подходящи са дихателните упражнения. В стресови ситуации дишайте дълбоко и два пъти по-бавно издишайте. Т.нар. автогенен тренинг също облекчава при стрес.

Хранене. Най-полезна за сърцето е средиземноморската диета, която е богата на омега-3 мастни киселини. В менюто ви всекидневно трябва да присъстват плодове и зеленчуци. Наблягайте на рибата и бобовите растения. Ограничете захарта, солта и животинските мазнини (колбаси, пълномаслено сирене). Използвайте зехтин и рапично олио.

Природен лечител. От природните лекове най-благотворно действие върху сърцето оказва глогът. Неговите ценни съставки подобряват не само кръвообращението, а влияят директно на сърцето, като укрепват неговите мускулни клетки и нормализират ритъмните смущения. Глог може да приемате под формата на чай или капсули (около 600-900 мг дневно). Червените боровинки подобряват коронарното кръвообращение.
Ароматерапия. Използвайте силата на портокаловия аромат.

Учените установиха, че уханието на етеричните масла влияе директно на хормоналната система, като упражнява положителен ефект. Тялото отделя невротрансмитера допамин, който стимулира сърдечните функции. Достатъчно е да сложите във всекидневната свещ или лампа с аромат на портокал. Снимки на семейството и на любими хора, разположени на видно място, действат успокояващо, а това кара сърцето да работи равномерно.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини