Настоящи и бивши гимназисти говориха за „Пътя на знанието“

Кристина Стоева и Боряна Вълкова

„Пътят на знанието“ беше темата която обедини презентации и лекции на настоящи и бивши възпитаници на СОУ „проф. д-р Асен Златаров“. Симпозиумът, в който взеха участие едни от най- успешните ученици в областта на Информационните технологии, продължи 4 дни. Настоящите гимназисти показаха свои работи с приложения в различни сфери на практиката и научната дейност. 

През първия ден Таня Янева разказа за малко известни факти от египетската история, свързани с мистиката на древните пирамиди. Приложението на Информационните и компютърни технологии в учебния процес демонстрираха участници в националния кръг на Олимпиадата по ИТ. Мария Сребрева запозна присъстващите със своя проект „Стаята на Лоли“ – електронно помагало в работата на логопедите. Мария 6 години неизменно се класира за участие в най- високия етап на това състезание, а с този свой проект участва на срещата на младите учени в Дубай. Своя разработка за изучаване на човешкото тяло демонстрира и Наталия Христозова, тя работи в екип със свой връстник от Шумен. Електронно помагало по руски език демонстрираха Кристина Стоева и Боряна Вълкова.

През третия ден присъстващите видяха презентация на тема „Презентациите“, дело на десетокласниците Марияна Колева, Иван Караславов и Момчил Момчилов. Те обясниха как трябва да изглежда една презентация, кога тя има успешно въздействие и по какъв начин трябва да илюстрира съдържанието на дадена тема.

За празниците и обичаите в Германия разказа екипът Христо Петков, Таня Янева, Мария Честименова и Виктория Ангелова.

В последния ден от симпозиума пред гимназистите застанаха възпитаниците на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Димитър Ханев и Димитър Ангелов, юристи по образование и двамата по настоящем са преподаватели в Пловдивски университет. Гл. ас. д-р Димитър Ханев учи студентите си на търговско право. Той говори по темата „От образование към просперитет – мит или реалност в България“. След като запозна учениците с българската образователна система, определи образованието като основен критерий за успешна реализация. В същото време подчерта, че образование не се получава само в училище и че човек може да е интелигентен и без да е имал само отлични оценки в училище. Преподавателят по риторика Димитър Ангелов не само се опита да убеди присъстващите, че има смисъл да се върнат в Първомай – градът на мечтите. Той направи демонстрация как познаването на тънкостите на реториката помагат да владееш аудиторията.

Водещи на събитието бяха Виктория Ангелова, Таня Янева и Жанета Колева.

Симпозиумът, както всички събития през месец октомври в СОУ „проф. д-р Асен Златаров“, беше посветен на 100-годишнината на гимназията в Първомай. Програмата продължава със състезание по правопис в понеделник и представяне на книгата на Евтим Стефанов „По хълмовете на времето“ във вторник – 29 октомври, от 14.30 часа в актовата зала на училището.

Янко Ангелов

Наталия Христозова
Димитър Ангелов и гл.ас. д-р Димитър Ханев
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини