Линията на бедност се качва

През следващата година линията на бедност ще бъде 251 лева или с 10 лева по-висока от сегашната - това предвижда проект на постановление, което кабинетът ще одобри на днешното си заседание.

Новият размер на линията на бедност е изчислен на базата на данни от изследването на бюджетите на домакинствата у нас, проведено от Националния статистически институт. Тя представлява минималният доход за задоволяване на минималните потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

Ако от началото на следващата година минималната работна заплата се увеличи на 340 лева, каквито са намеренията на правителството, чистото възнаграждение на хората, които я получават, ще бъде 266 лева или с 15 лева над линията на бедност. Така ще бъде спазено и едно от условията в разработвания към момента механизъм за вдигане на минималната заплата, според който нетната й стойност не трябва да пада под официалната линия на бедност.

С друго решение правителството ще отпусне на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране близо 79 000 лева, с които да бъдат изплатени обезщетенията на освободените през тази година членове на регулатора.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини