Добрите учители възпитават добри ученици


Не е било лесно, обаче да се докаже това твърдение. Новото проучване, обхванало над 800 училища и данните от периода от 1988 до 2009 г. на ученици от 4 до 8 клас, а също и посещаемостта на колежа и доходите на випускниците на възраст 28 години.

По-рано е било направено изследване, което доказало, че успеваемостта на ученика може да прогнозира нивото на доходите му в бъдеще. Икономистът Чембърлейн, обаче искал да провери друга хипотеза: обхваща ли влиянието на добрия учител бъдещето на детето или се ограничава до доброто представяне на тестовете в училище? За целта той разработил алгоритъм, който позволил да бъдат сравнени различните класове в рамките на едно училище и различните класове, в които са преподавали едни и същи педагози. Когато Чембърлейн анализирал събраната информация, установил, че някои учители, винаги „предават“ студенти, постъпващи в университет или колеж. Т.е. влиянието на преподавателя се простира много по-напред във времето, а не само на матурите в училище.

Освен това, учениците, които някога са имали добър учител, се изявявали с по-добра успеваемост и имали по-голяма посещаемост на занятията във висшето училище. Вероятно това се дължи на тези качества на преподавателя, които не намират отражение в стандартните тестове: учителите учат децата и на жизнени навици, които ги водят към успеха.

Образованието, дадено от добър педагог, също така води и до увеличаване на годишния доход на младите.

За съжаление настоящето изследване не дава да се разбере кои точно са тези качества на учителя, които оказват положително влияние на бъдещето на учениците. Освен това трябва да се изясни и определя ли се избора на добър учител от някакво социални и икономически условия в живота на ученика (като нивното на образование на родителите.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: samotniroditeli.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини