Хората в предпенсионна възраст масово не работят

Хората в предпенсионна възраст са едни от най-засегнатите от безработицата. Това показват данни на Евростат, според които половин милион българи между 55 и 64 години са били икономически  неактивни през 2012 г. 55% от тях са били жени, а 40% – мъже. 

Икономически неактивни са били общо 3 млн. души, като възрастните хора са били по-малко от половината. Около 1,7 млн. от представителките на нежния пол са бил с такъв статус. Броят на мъжете е бил около 1,3 млн. души. 

Статистиката показва, че хората в тази възрастова група масово в целия ЕС се намират в такова положение. В целия блок процентът на жените е по-висок в сравнение на мъжете. 

Европейската статистика отчита, че за едно десетилетие, въпреки икономическата криза, делът на неактивните лица в общия брой на населението в трудоспособна възраст е намалял – от 31,4 на сто през 2002 г. до 28,3 на сто през 2012 г., уточнява БТА. 

Сред основните причини за това да бъдат икономически неактивни се посочва излизането в пенсия. Друг факт, изваждащ европейците от пазара на труда, са заболяванията. За жените семейните   отговорности също са причина да не работят. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини