25 години затвор за катастрофата на АМ „Тракия”

Състав на Бургаския окръжен съд присъди общо 25 години затвор за обвиняемите за катастрофата на автобус на автомагистрала "Тракия" през юни 2011 г., при която загинаха 9 души.Собственикът на транспортната фирма "Ентуртранс" Ениз Ченгел получи 10 годишна присъда. 10 години затвор е и присъдата на техническият отговорник на транспортния отдел на фирмата Николай Точев.

На шофьорът на автобуса Светослав Димитров магистратите постановиха 5 години затвор.Тримата ще изтърпят присъдите си в затворническо общежитие, постанови съдия Денчо Стоянов.Обвиняемите Ениз Ченгел и Николай Точев ще трябва да поемат разноските по делото, а водачът Светослав Димитров ще трябва да заплати направена съдебна психиатрична експертиза. Той ще бъде лишен от право да управлява моторно-превозно средство за 5 години.Нито един от тримата обвиняеми не пожела да коментира размера на наказанието и постановените присъди.На 15 юни 2011 година автобус на фирма "Ертуртранс" катастрофира на АМ "Тракия". При тежкия инцидент загинаха 8 души, а близо два месеца по-късно в болница издъхна и деветата жертва. Повече от 11 души бяха ранени.Според държавното обвинение, автобусите на фирмата, включително и злополучният, не са били в добро техническо състояние, прегледи са извършвани само по документи. Автобусът, който катастрофира на "Тракия", е било с корозирали елементи и е било въпрос на време да се случи авария. Петорната автотехническа експертиза пък доказа, че шофьорът не е реагирал адекватно и в момента преди катастрофата, не е натиснал спирачка, а е завъртял волана.

Вероятната причина за катастрофата е скъсване на елемент. Неизправна е била и задната дясна спирачка.До месец Бургаският окръжен съд ще огласи мотивите по делото.В 15-дневен срок присъдите могат да бъдат обжалвани пред апелативния съд.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини