Радиоактивен цезий откриха на пристанище Бургас

Ампула с радиоактивен цезий откриха полицаи на пристанище Бургас. Опасното вещество е било транспортирано с тежкотоварен влекач, пълен с отпадно желязо. Радиацията е засечена с контролните уреди малко преди товарът да бъде качен на борда на товарен кораб, разкриха свидетели.

Целият състав на Гранична полиция и другите охранителни служби е вдигнат на крак. Повикани са незабавно експерти по радиацията, които са преровили камиона със защитни облекла, за да открият източника на радиацията.

Случаят е отразен в сайта на Агенцията за ядрено регулиране в кратко съобщение. Аварийният център на агенцията е уведомен вечерта на 27.08.2013 г., че в централната алармена система на ГКПП Пристанище Бургас е получен сигнал за повишено ниво на радиация във влизащ в пристанището влекач, натоварен със скрап, информира агенция КРОСС.

Автомобилът е спрян, изолиран и обезопасен. Източникът е поставен в оловен контейнер и прибран за временно безопасно съхранение в помещение на МВР до приемането му в СП "ПХРАО - Нови хан" към ДП "РАО" за дълготрайно съхранение. Измерената мощност на дозата на повърхността на контейнера е около 6 µSv/h. След дозиметрична проверка останалият скрап е освободен. Няма данни за облъчени лица и замърсяване на околната среда.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини