Спамът във Facebook носи до 200 млн. долара годишно

Група италиански изследователи в областта на информационната сигурност под ръководството на Андреа Стропа и Карло де Мичели е извършила анализ на стотици хиляди спам-съобщения в социалната мрежа Facebook. Както се оказало, самите спамери считат, че те в немалка степен "носят Facebook на гърба си".

В своя анализ експертите се ориентирали по съобщения от типа: "Хей! Кликни тук и получи безплатен софтуер за iPhone!", следвани от кратки линкове, създадени с помощта на популярните услуги Tinyurl.com или bit.ly, или пък от линкове, водещи извън социалната мрежа. Те открили множество фалшиви фен-страници, имащи за цел да накарат потребителите на Facebook да посетят линковете, публикувани в тях.

Борбата срещу спамерите е актуална задача за гигантската социална мрежа, която към момента наброява над един милиард потребители от целия свят. Доходите, получавани от спамерите с нейна помощ, както и с помощта на свързаните с нея сайтове, не носят нищо на общността от потребители. По оценки на експертите, всяка осма страница във Facebook всъщност служи за публикуване на спам-връзки, предаде БЛИЦ.

Изследователите изчислили, че потребителите, публикуващи спам-мнения на страници, които имат около 30 000 абонати, получават средно по 13 долара на пост (като цената варира от 8 до 20 долара). Мнения на страници с над 100 хиляди потребители струват по-скъпо - средно $ 58 (от 35 до 100 долара). При публикуване в социалната мрежа на 18 000 съобщения на ден годишният доход на спамерите варира между 87 и 390 млн. долара, или средно около $ 200 милиона.

При това самите спамери твърдят, че тяхната дейност е в полза на социалната мрежа. "Facebook не ни ограничава, тъй като ние ежедневно пълним социалната мрежа със смешно и интересно съдържание, което се харесва от потребителите. Без него Facebook би бил пусто място", заявил един от разпространителите на спам в разговор с изследователите.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини