Безсмъртните същества на планетата Земя

Хората трудно биха определили колко могат да живеят тези животни, защото това би отнело много повече от един човешки живот. Ърчините от Червено море достигат 200-годишна възраст, арктическата гъба - още по-невероятните 1500 години, скандинавските миди на 250 години и други дълголетни същества населяват планетата. Но има и такива, които изумяват учените, защото биологично биха могли да са безсмъртни.

Turritopsis nutricula е мъничка медуза, нищо грандиозно. При появяването си на бял свят създанието е с размер около 1 милиметър, с осем пипала, възрастните са около 5 мм с до 90 пипала. Родината на създанието е Карибския басейн, но се среща навсякъде по света. Съществото е уникално не само сред медузите, но и измежду всички живи същества - огранизмът му може да се върне обратно към сексуална незрялост. Медузките се раждат и растат като всяко друго животно, но когато достигнат определената възраст, могат да се върнат обратно към предишния етап и да станат отново полип. Тогава започват всичко отначало - нарастват, достигат полова зрялост и така да повторят жизнения си цикъл неограничен брой пъти. Тези медузки са потенциално безсмъртни.

За омарите никой не може да каже на каква възраст са. Способността да имат поколение при старите екземпляри от вида е по-голяма отколкото при по-младите. Както много други ракообразни, те продължават да растат през целия живот и са в състояние да добавят нови мускулни клетки на всяка смяна на черупката. Ако някое неочаквано събитие не сложи край на живота на омара, той няма биологична причина да умира. В ресторанта един голям омар е на 50 години, може би (защото няма как да се определи възрастта му).

Бавноходките си живеят в мъхове и лишеи. Големи са около милиметър и нямат никакви причини да умират. Те са най-издръжливото същество на планетата. Всъщност са единственото земно животно, което ще оцелее извън пределите на Земята. Могат да издържат на температури малко над абсолютната нула, много над точката на кипене на водата, налягане около шест пъти по-голямо от налягането на дъното на Марианската падина. Ще продължат да живеят при радиация стотици пъти над убийствената за човек, и във вакуум в открит космос. Те могат да издържат без храна и вода повече от 10 години. Да се пита човек от какво всъщност умират бавноходките.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вл
    Владимир
    0 0
    13:38, 16 сеп 2014
    Според законите на Еволюционната биология безсмъртието при нормални биосферни условия е дори теоретично невъзможно,явно учените в нещо бъркат!
Последни новини