Чудо в Рилския манастир! Бял гълъб кацна до патриарха

Чудо стана при посещението на патриарх Неофит в Рилската света обител по повод на празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец. Това е видно от снимките качени в официалната страница на Патриаршията, съобщава fakti.bg.
Докато разговаряха на манастирската докса, високопоставеният гост бе уважен с вниманието на красив бял гълъб. Патриархът искрено се зарадва на бялата птица, а тя спокойно допусна той да се приближи до нея и да й се полюбува.

Вярващите знаят, че гълъбът е Божията промисъл, пратеникът на Светия дух. Появата му бе изтълкувана като посланик на доброто осенило първото посещение на Негово Светейшество патриарха и предстоятел на Светата църква в Рилската обител.

Патриархът и софийски митрополит Неофит отслужи патриаршеска Света литургия в Деня на големия християнски празник. Той бе на тридневно посещение в Рилската обител.  Придружен от игумена епископ Евлогий и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, патриарх Неофит разгледаха уредените в манастирския комплекс изложбени зали, подредени с дарения на християни от различни български селища.

Манастирската история говори, че през първата половина на 19 в. се създава традиция, селищата, които най-активно поддържат връзки с Рилския манастир и дарителски го подкрепят, да оформят със свои средства гостни стаи, където да отсядат поклонниците от техните селища. Така са обзаведени Копривщенската, Тетевенската, Чирпанската, Кюстендилската, Габровската и други гостни стаи.

След като разгледа музейните зали, Негово Светейшество дълго разговаря с игумена еп. Евлогий за ремонтните дейности на манастира, за външното му обновяване и трудностите, с които се сблъсква манастирското братство.

Източник: http://www.petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини