Скандал: И кофите за боклук те следят

Контейнерите с дисплеи от двете страни и Wi-Fi модули събират данни за пешеходците, ползвайки техните смартфони

„Умните” кофи за боклук, разположени по улиците на Лондон за олимпийските игри, станаха повод за шумен скандал, предаде Агенция Франс Прес.

Кофите, разработени от компанията Renew, са оборудвани с течнокристални дисплеи и модули за безжична връзка Wi-Fi. На екраните, разположени от двете страни на кофите, се показват бизнес новини, борсови котировки и информация за натовареността на метрото.

Оказва се обаче, че наскоро хай-тек кофите са се сдобили с още една функция – да събират данни за преминаващите, получавайки информация от техните смартфони.

Новината за следеното от “умните” кофи за боклук предизвика буря от протести в британската столица. Възмутени граждани се обърнаха към организациите за защита на човешките права и свободи.

Разработчикът Renеw побърза да успокои лондончани, че технологията не събира персонални данни за хората, а отчита единствено броя на преминаващите и местата на които пребивават.

От компанията сравняват спорната си технология със статистическите системи за уеб сайтове, които също отчитат уникалните потребители, но не и техните лични данни. Това обяснение обаче едва ли ще удовлетвори свободолюбивите британци.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини