Направиха го! Пуснаха електрически автобуси OLEV

Преминавайки над синята лента автобусът получава енергия по безконтактен начин. Тя е повече от достатъчна, за да го движи, а излишъкът зарежда акумулаторите. 

Днес, 6 август 2013 година, в град Куми (провинция Кьонсан-Пукто, Южна Корея), стартира използването на нов вид обществен транспорт – автобуси от системата OLEV (Online Electric Vehicle). 

Платформата OLEV е резултат от многогодишни изследвания и разработки на Корейския институт за научни и технически изследвания (KAIST).

Същността на технологията се състои в следното: под специална лента, нанесена върху асфалта, е разположено индуктивно зарядно устройство. Преминавайки над тази лента транспортното средство получава енергия по безконтактен начин. Част от нея се използва за работата на електромоторите, останалата се складира в акумулатори. 

По този начин автобусът се зарежда непосредствено по време на движение, което елиминира необходимостта от дълъг престой за презареждане. Отпада и нуждата от прокарване на електропроводи над платното, като става възможно и значително намаляване размера на батериите, намиращи се в него. Това от своя страна води до подобряване ефективността на експлоатация на транспортното средство още повече.

Енерголентите се разполагат само на определени места по маршрута, като изискват премахване на 5–15% от пътното платно за полагане на необходимите елементи за Online Electric Vehicle инфраструктурата. За разлика от традиционните електрически линии (като при трамваите и тролеите) OLEV-електромобилът не трябва да се намира в постоянен контакт с новото покритие. Освен това то е напълно безопасно при контакт с хора.
Датчиците активират предаването на енергия само когато засекат преминаване на автобус, а ефективността достига до 85%.

Първоначално в Куми ще бъдат използвани два OLEV-автобуса по маршрут с дължина от 24 км. Ако експериментът се окаже успешен до 2014 ще бъдат пуснати още 10 такива превозни средства.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини