90 секунди в открия космос без скафандър

Ако поради някакво невъзможно обстоятелствено стечение, се случи така, че, както си седите тук, изведнъж се окажете там -  в открития Космос, при това без скафандър, ще преживеете точно 90 секунди. Ето какво ще се случи с тялото ви през това време.

1. През първите 10-15 секунди вие все още ще сте в съзнание и ще почувствате как влагата се изпарява от езика ви, както и отвсякъде другаде. Като при обилно потоотделяне - това е и причината в безвъздушното пространство да изпитате вледеняващ студ.

2. Ще получите още и пристъпи на гадене и повръщане, защото газовете от стомаха и червата ще избутат всичко навън. 

3. Ако евстахиевите тръби в ушите са запълнени с ушна кал или каквото и да било друго, ще получите проблем с вътрешното ухо. Ако ушите ви са чисти - всичко е наред (поне с тях).

4. Честотата на сърдечния ви пулс рязко ще се увеличи, след това постепенно ще падне. Същото ще се случи и с налягането в артериите. Венозното налягане обаче непрекъснато ще се увеличава заради образувалите се в кръвта газови мехурчета.

5. Тялото ви ще се раздуе до размери с два пъти превишаващи нормалния. Кожата ви ще е опъната до скъсване, освен ако, разбира се, не сте облечени в плътен еластичен костюм.

6. Съгласно "Сборник данни по космическа биология", точно премерената еластична дреха може напълно да предотврати появата на газови мехурчета при намаляване на налягането до 15 тора (мм живачен стълб). За сравнение - нормалното атмосферно налягане е760 мм, а налягането на повърхността на Луната е 10-11 мм. Кръвта "кипва" при налягане 47 тора. Тялото се раздува, защото всички течности в меките тъкани преминават в газообразно състояние. Все пак кожата е доста здрава и ще издържи това налягане, така че в Космоса няма да станете на части, а по-скоро ще се издуете като балон.

7. Веднага след като течностите се изпарят от тялото ви, ще изпитате неимоверен студ. Устата и гърлото ви ще се вледенят.

8. От друга страна заради директното излагане на слънчеви лъчи, кожата ви ще получи жестоки изгаряния. 

9. Поради кислородната недостатъчност, която ще изпитвате в Космоса, кожата ви ще придобие синьо-лилав цвят, известен като цианоза.

10. Мозъкът и сърцето ви ще се чувстват сравнително добре за около 90 секунди, когато кръвното налягане спада до 47 тора и кръвта ви кипва. След това и Създателят няма да може да ви помогне.

11. Ако през това време някак успеят да ви спасят и да възстановят нормалното ви кръвно налягане, постепенно ще се възстанови и целият организъм. За известно време може да изгубите способността да се движите, както и зрението си. Освен това, няколко дена няма да усещате вкуса на храната, но това е без значение пред факта, че са ви спасили от открития Космос.

12. От друга страна, ако задържите дъха си или се опитвате да възспирате свободния изход на въздуха по време на внезапна декомпресия, то повишаването на белодробното налягане ще доведе до толкова силно разширяване на гръдния кош, че може да предизвика разкъсване на белите дробове и унищожаване на капилярите. Задържаният въздух се изтласква от белите дробове в гърдите и чрез увредените кръвоносни съдове прониква директно в кръвния поток. А чрез последния въздушните мехурчета се разпространяват по цялото тяло и може лесно да стигнат до жизненоважни органи като сърцето и мозъка. Нещо подобно може да се случи по време на декомпресия в самолет, летящ на голяма височина. Ако това се случи - не забравяйте, че не трябва в никакъв случай да задържате дъха си, за да не получите баротравма.

Източник: http://www.petel.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини