„Кехлибарен грозд” събра над 1 000 самодейци в Харманли

Над 1000 самодейци от 70 населени места от цялата страна участваха в четвъртото издание на фолклорния фестивал „Кехлибарен грозд“, който се проведе в събота и неделя. Той се състоя на откритата сцена в Градската градина в Харманли.

Фестивалът бе организиран от народно читалище „Просвета-1925” в село Лозен, със съдействието на община Харманли, Института за етнология и фолклористика към БАН и Министерство на културата. На сцената се представиха самодейци от Силистра, Варна, Сливен, Стара Загора, Ямбол.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да се съхрани и предаде живото духовно културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни.

В рамките на двудневния фест лозенският етнографски музей представи и изложба, която бе подредена в залата на Културния център на Харманли. Експозицията включваше автентични предмети и носии, които пресъздават бита и облеклото от края на 19-ти и началото на ХХ –ти век.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини