Северна и Южна Корея сядат на масата за преговори

Индустриалната зона в пограничния район Кесон, който беше блокиран заради засилването на напрежението между двете страни в началото на април. Сн: wikimedia.org, User:Mimura

Северна Корея изненадващо предложи, а Южна Корея веднага прие започването на официални преговори между двете страни.

Северна Корея предложи на Южна Корея преговори за нормализиране на работата по търговски проекти. Предложението включва и проекти в индустриалната зона в пограничния район Кесон, който беше блокиран заради засилването на напрежението между двете страни в началото на април.

Пхенян предлага да се преговаря и по въпроси като събирането на разделени семейства и подновяването на туристическите пътувания до връх Кумган - eдин от най-красивите природни обекти в Северна Корея.

Севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА съобщи, че правителството ще възстанови прекъснатите комуникационни канали, включително горещата телефонна линия със Сеул, ако приеме предложението за преговори. 

Отговорът на Южна Корея не закъсня. Сеул прие изненадващото предложение на КНДР за официални преговори. Датата, мястото на първата среща и дневният й ред ще бъдат оповестени по-късно.

Правителството на Южна Корея „гледа положително на предложението на Северна Корея за официални разговори”, съобщи Министерството на обединението, цитиран от световните агенции.
 
„Ние се надяваме тази възможност да позволи на Севера и Юга да изградят доверие”, се казва в съобщението.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини