Наш шампион по мотокрос загина по време на състезание

22-годишният пилот на "Моторейсинг Симитли" и шампион на страната ни по мотокрос Добромир Добрев почина след инцидент по време на Източно-европейския шампионат, който се проведе в румънския град Зарнещи в неделя. По време на третия етап от шампионата той пада тежко, чупи шиен прешлен и загива.

Надпреварата в класа на Добрев започва в 15 ч. местно време при високи температури. Заради сухото време трасето е било осеяно с облаци от прах. Без да води борба за позиции с намиращи се в близост състезатели, преди един от скоковете в заключителния етап на състезанието, Добрев губи контрол върху мотора си в прашен участък и пада злополучно.

Паднал е на главата си, каза по БНР председателят на федерацията по мотокрос Богдан Николов.
 
Наложило се намесата на жандармерия, заради изпадналите в истерия зрители. Униформените пробили в тълпата път, за да може да бъде изнесено тялото на българския състезател. 22-годишният състезател издъхнал на път за болницата, предаде БНР.

"Нелепо падане със счупване на вратните прешлени. Каквото и да говорим, най-лошото вече се случи. Теренът е един и същ за всичките 120 участници. Така е писано, така се е случило. Имаме съдействието на нашето посолство. Очакваме местните власти да подготвят документите. Лошото е, че момчето вече го няма. Всичко останало е без значение", обясни Богдан Николов.
 
 Членът на журито Николета Олариу заявява, цитирана от Pro-Bike.ro, че Добрев се движел в средата на трасето, но не успял да набере достатъчно височина при един от скоковете, което довело до неточно приземяване на задна гума и тежкото падане. Според друг член на журито инцидентът е предизвикан от грешка на конкурент на Добрев, съобщи "Фокус", като се позовава на румънско спортно издание.
 
"Душата ми трепери. Отвратен съм от Федерацията по мотокрос. Ние си плащаме по 1000 лева, за да участват децата ни в състезание.  На пистата беше само прахоляк и нищо не се виждаше - кой накъде се движи. Дори не можах да видя как Добромир падна от мотора", каза през сълзи пред "24 часа" председателят на дупнишкия клуб по мотокрос Цветомир Васев. Той е по-известен в града като Заре Васев, чийто син е на 16 години и също е участвал в това международно състезание.
 
Състезателното трасе в Зарнещи е частна собственост, но подлежи на контрол и одобрение от съответните национални и международни органи. Пистата приема национални и международни състезания от 2004 г. насам.

Надпреварата, включваща 120 участници от цяла Европа, е била прекратена след инцидента.
 
Добромир Добрев бе сред най-добрите български състезатели по мотокрос. През 2007 г. става републикански шампион в клас МХ Джуниър 125 сс. Следват поредица от успешни представяния в републиканския и балканския, шампионат. През 2012 г. младият талант на „Моторейсинг Симитли” спечели среброто в Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм. Добрев се състезава в класа МХ 1.
 
Родителите на Добромир - Албена и Стефан Добреви, са собственици на автокъща и автосервиз в дупнишкото село Джерман. Майката преди това била началник в местен шивашки цех. Добромир Добрев има брат Кристиян, който също се занимава с мотокрос.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини