Пазарджиклии катастрофират в язовир край Харманли

Една моторница взима на таран друга

Двама от Пазарджик си спретнаха зрелищна катастрофа на яз. Кюмюрлука край Харманли около обяд днес. Катастрофираха техните лодки, които с висока скорост се сблъскаха една в друга, след което потънаха.

Жертви естествено няма, защото става дума за радиоуправляеми модели, които се надпреварват в започналия първи кръг от държавното първенство по корабомоделизъм.

Щети обаче има-двете лодки за по стотици левове се нуждаеха от ремонт и настройки. За щастие инцидентът стана извън състезателната програма и тези от Пазарджик имаха време да се ремонтират. За разлика от подобните катастрофи на пътя, двамата шофьори не се „благословиха”, а с усмивка приеха ситуацията. Подобни сблъсъци не били изключение в скоростният клас FSR-ECO, касаещ надпреварата на радиоуправляемите модели. Малките дистанционно управлявани лодчици извършват скоростен слалом между поставени под остър ъгъл маркери и в стремежа да не ги нацелят, понякога нацелват себеподобните си.

FSR-ECO, бе единият от трите класа, в които се провежда шампионата. Останалите бяха F-3-E и F-2, най-общо казано модели с двигатели с вътрешно горене. Те обаче се пускат по така наречената „елха”, като целта е фигурно пилотиране по зададен маршрут за време. Моделите се пускат по един и няма опасност от „катастрофи”.

Тазгодишният шампионат на корабомоделистите събра рекордните 71 състезатели със 165 модела. В първенството бяха представени клубове от 12 града на България. За отбелязване е масираното участие на деца и младежи-половината от общия брой. „Спортът ни се презарежда с млада кръв” не криеха задоволството си организаторите от харманлийския клуб „Емил Димитров”. Подмладяването вървяло от известно време, но тази година то било в пика си. Десетки бъдещи състезатели в тинейджърска и предтинейджърска възраст пък се изявяваха като механици в боксовете. Малките особено се суетяха над моделите във фигурното плаване, които бяха изящни мини копия на различни класове кораби-риболовни траулери, влекачи, ветроходи, бойни крайцери и разрушители.

Турнирът е първият от трите кръга на държавното първенство. Следващите са в Стара Загора и Габрово, но харманлийският тур се счита за най-силния. В него дори имаше и международно участие-германецът Петер Шмид доказваше, че и сам войнът е воин в своя тим „Германия”.

Г.Христов.

Подобни катастрофи не са изключение в скоростния клас
Моделите заобикалят маркерите в бърз слалом
Участват 71 състезатели
Половината от тях-младежи и деца
Бъдещите моделисти чиракуваха в боксовете
15-годишната Лора от Харманли старателно добоядисва готов за старт риболовен кораб
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини